Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Jogurt

Jogurt je mliečny výrobok, ktorý pochádza z Balkánu a Stredného východu. Jeho výroba spočíva v fermentácii mlieka pomocou dvoch druhov baktérií – Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Tieto baktérie premieňajú laktózu v mlieku na kyselinu mliečnu, čo vedie k jeho zahusteniu a vytvoreniu charakteristickej kyslej chuti. Jogurt môže byť vyrábaný z rôznych druhov mlieka - kravského, kozieho, ovčieho.... Jogurt je zdrojom kvalitných bielkovín, vápnika a probiotík. Probiotiká sú živé baktérie a kvasinky, ktoré pozitívne ovplyvňujú funkciu črevného traktu. Jogurt môže pomôcť posilniť imunitný systém, zlepšiť zdravie kostí a podporovať zdravie srdca. Pri výbere jogurtu je vhodné sa vyhýbať produktom s vysokým obsahom pridaných cukrov alebo umelých prísad.

Dobrý večer,
rada by som sa spýtala na Váš názor na kombináciu ovocia s mliečnym produktom, napríklad jogurtom. To býva často prezentované ako vhodné raňajky/desiata (doplnená napr. o vločky a orechy). Mliečne výrobky by sa ale so zdrojmi cukru kombinovať skôr nemali, je to tak? A pokiaľ nie je táto kombinácia výhodná, kam by ste ovocie odporučili zaradiť? (Niekde som čítala, že je najvhodnejšie zjesť ovocie samostatne, ale to sa mi javí ako nezmysel – vysoký GI, zlý pomer makroživín,...).
Ďakujem veľmi za odpoveď.

Táto kombinácia nie je problematická do okamihu, keď u danej individuality začne robiť akékoľvek „problémy“. Všeobecne platí, že zdravý jedinec takú zmes strávi bez akýchkoľvek komplikácií, je preto zbytočné sa v jedálničku obmedzovať len kvôli tomu, že jednotlivé zložky sa budú tráviť trochu lepšie, keď ich budete jesť oddelene. V situáciách, keď človek trpí tráviacimi problémami (dyspepsia, zápaly...), je naopak výhodné trochu premýšľať a preventívne sa niektorým kombináciám vyhýbať, čo môže (ale nemusí) platiť aj o mliečnych výrobkoch s ovocím.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi