Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý večer,
rada by som sa spýtala na Váš názor na kombináciu ovocia s mliečnym produktom, napríklad jogurtom. To býva často prezentované ako vhodné raňajky/desiata (doplnená napr. o vločky a orechy). Mliečne výrobky by sa ale so zdrojmi cukru kombinovať skôr nemali, je to tak? A pokiaľ nie je táto kombinácia výhodná, kam by ste ovocie odporučili zaradiť? (Niekde som čítala, že je najvhodnejšie zjesť ovocie samostatne, ale to sa mi javí ako nezmysel – vysoký GI, zlý pomer makroživín,...).
Ďakujem veľmi za odpoveď.
Táto kombinácia nie je problematická do okamihu, keď u danej individuality začne robiť akékoľvek „problémy“. Všeobecne platí, že zdravý jedinec takú zmes strávi bez akýchkoľvek komplikácií, je preto zbytočné sa v jedálničku obmedzovať len kvôli tomu, že jednotlivé zložky sa budú tráviť trochu lepšie, keď ich budete jesť oddelene. V situáciách, keď človek trpí tráviacimi problémami (dyspepsia, zápaly...), je naopak výhodné trochu premýšľať a preventívne sa niektorým kombináciám vyhýbať, čo môže (ale nemusí) platiť aj o mliečnych výrobkoch s ovocím.
Témy: Mliečne výrobky Ovocie Jogurt
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.