Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Tento informačný rozpor je len zdanlivý. Ide o to, že fytochemikálie sú všeobecným pojmom združujúcim desiatky tisíc rôznych látok, kde každá ovplyvňuje správanie metabolizmu i zdravia odlišným spôsobom. Niektoré sú priam toxické, iné pôsobia „len“ antinutrične, ďalšie naopak zdraviu prospievajú. Ako skupinu ich preto v ich účinkoch nie je možné generalizovať.
Každá rastlinná potravina obsahuje iné spektrum fytochemických látok. Na základe ich preukázaného účinku a obsahu má potom zmysel riešiť, či je pre konkrétnu individualitu vhodná alebo nie.
Tu sa zamýšľate správnym spôsobom. Orechové nápoje sú skutočne nutrične bohatšie ako obilné, pomer cena/výkon tak vychádza lepšie. Obilné nápoje ale úplne nezatracujme, niektoré výrobky obsahujú zaujímavý podiel beta-glukánov, čo je s ohľadom na ich vplyv na imunitný systém cenná informácia (najlepšie by na tom mali byť ovsené produkty).
Rastlinné mlieka (správne nápoje, pretože legislatíva povoľuje označovať ako mlieko len produkty mliečnych žliaz cicavcov) sú zaujímavou alternatívou, treba ale s nimi vedieť pracovať:
1. Najdôležitejšia je kvalita výrobku, tzn. takýto produkt by nemal obsahovať aditíva, najlepšie ani sladidlá.
2. Jedným z dôležitých kritérií kvality je obsah bielkovín, ideálny je v rozmedzí 2-3%.
3. Tieto rastlinné produkty nie sú (z princípu ani nemôžu) byť plnohodnotnou náhradou za živočíšne mliečne výrobky, pretože majú vždy odlišné zloženie. Všeobecne sa neodporúča nimi NAHRADZOVAŤ mliečne výrobky v dojčenskom a batoľacom veku, ako doplnková súčasť stravy sú ale v poriadku. Myslite na to, že hlavná kritika na ne smeruje z dôvodov:
A) Menšieho podielu bielkovín,
B) Nízkeho zastúpenia vápnika (ktorý je navyše rastlinného pôvodu, takže horšie biologicky využiteľný),
C) Často aj vyššieho množstva antinutričných látok, ktoré sú nebezpečné predovšetkým pre dojčatá a batoľatá.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.