Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
z informácií v rôznych článkoch sa nemôžem rozhodnúť, či fytochemikálie vnímať skôr pozitívne alebo negatívne. Napr. pri rastlinných nápojoch uvádzate ako výhodu, že obsahujú mnoho zaujímavých látok - napr. fytoestrogény. Na druhú stranu potom upozorňujete na riziko pri podávaní sójových nápojov deťom, a to práve z dôvodu obsahu fytoestrogénov. Fytoestrogény sú teda uvedené vo zozname antinutričných látok, ako látok, na ktoré je treba dávať pozor, ale zároveň sú druhom fytoživín, ktoré sú prospešné. V niektorých článkoch sú uvedené ako pozitívum av niektorých naopak ako negatívum. Mám v tom teda trochu "guláš" :D

Tento informačný rozpor je len zdanlivý. Ide o to, že fytochemikálie sú všeobecným pojmom združujúcim desiatky tisíc rôznych látok, kde každá ovplyvňuje správanie metabolizmu i zdravia odlišným spôsobom. Niektoré sú priam toxické, iné pôsobia „len“ antinutrične, ďalšie naopak zdraviu prospievajú. Ako skupinu ich preto v ich účinkoch nie je možné generalizovať.
Každá rastlinná potravina obsahuje iné spektrum fytochemických látok. Na základe ich preukázaného účinku a obsahu má potom zmysel riešiť, či je pre konkrétnu individualitu vhodná alebo nie.

Témy:  Fytoestrogeny   Rastlinné nápoje 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi