Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Tvrdé syry

Tvrdé syry sú významným zdrojom bielkovín, vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a zubov. Obsahujú aj vitamíny A, D, E a K. Tvrdé syry, ako je cheddar, gouda alebo parmezán, sú tiež bohaté na esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje pre rôzne funkcie, vrátane rastu a opravy tkanív. Niektoré tvrdé syry, ako je švajčiarsky syr, môžu tiež obsahovať probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev.

Avšak, tvrdé syry môžu byť tiež vysoké na nasýtených tukoch a soli, čo môže prispieť k vysokému krvnému tlaku a riziku srdcových chorôb, ak sú konzumované v nadmernom množstve. Niektoré tvrdé syry môžu tiež obsahovať vysoké množstvo cholesterolu. Preto by mali byť konzumované s mierou ako súčasť vyváženej stravy.

Dobrý deň,
z akého dôvodu sa treba vyhýbať u batoliat do 12 mesiacov vnútornostiam a tvrdým syrom ako zdrojom tukov?
Ďakujem.

Tvrdé syry obsahujú vysokú koncentráciu soli, súčasne sú aj zdrojom príliš vysokého množstva bielkovín – obe zložky sú pre túto vekovú kategóriu detí príliš zaťažujúce. Vnútornosti sú potenciálnym zdrojom zdravotne rizikových látok (toxíny), z nutričného hľadiska potom koncentrujú veľké množstvo niektorých živín (vitamíny B komplexu, vitamíny A a D...).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi