Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Alergén

Alergén je látka, ktorá môže vyvolať alergickú reakciu u citlivých jedincov. Alergény môžu byť prítomné v rôznych formách - potraviny, lieky, chemikálie, prach, peľ, zvieracia srsť a pod. Alergická reakcia sa obvykle prejavuje ako zápalová reakcia imunitného systému na prítomnosť alergénu. Symptómy môžu zahŕňať kýchanie, svrbenie, vyrážku, dýchavičnosť, v ťažkých prípadoch až anafylaktický šok.
Existuje zoznam potravín, ktoré vyvolávajú alergické reakcie v populácii najčastejšie. Patria sem:
A1 - obilniny obsahujúce lepok
A2 - kôrovce
A3 - vajcia
A4 - ryby
A5 - podzemnica olejná
A6 - sója
A7 - mlieko
A8 - škrupinové plody (mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu orechy, pekanové orechy, para , makadamie)
A9 - zeler
A10 - horčica
A11 - sezamové semená
A12 - oxid siričitý a siričitany (v koncentráciách vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjadrené SO2)
A13 - vlčí bôb (lupina)
A14 - mäkkýše
Jedinci postihnutí nútení starostlivo sledovať svoju stravu a vyhýbať sa potravinám, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu.

Dobrý deň,
niektoré druhy tempehu obsahujú fermentovanú pšenicu, ale nie je uvedená ako alergén. To znamená, že vo fermentovanej pšenici nie je lepok?
Ďakujem za odpoveď.

Pri tempehu sa pšenica objavuje v situáciách, keď je jeho súčasťou fermentovaná sójová omáčka. Pretože potravina prešla kompletnou fermentáciou, pri ktorej došlo k úplnému rozloženiu (enzymatickej hydrolýze) štruktúry lepku, tento v potravine nie je obsiahnutý.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi