Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú výživovo bohaté a predstavujú skvelý zdroj energie. Sú bohaté na vlákninu, najmä beta-glukány, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a tak podporiť zdravie srdca. Ovsené vločky tiež obsahujú mnoho dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane železa, zinku, vitamínu B1 a vitamínu B5. Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny môžu ovsené vločky pomôcť regulovať trávenie a podporovať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať zdravú telesnú hmotnosť.

Okrem toho, ovsené vločky sú nízke na nasýtené tuky a obsahujú zdravé množstvo bielkovín, čo ich robí ideálnou voľbou pre raňajky alebo ako zdravé medzi-jedlo. Sú tiež nízke na sodík, čo je dôležité pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem soli kvôli vysokému krvnému tlaku. Ovsené vločky sú tiež bezlepkové, čo ich robí vhodnými pre tých, ktorí trpia celiakiou alebo sú citliví na lepok.

Dobrý deň,
sú ovsené vločky pre svoj relatívne vysoký podiel nerozpustnej vlákniny vhodné na častú konzumáciu (cca 4x týždenne) u detí do troch rokov?
Ďakujem.

Ovsené vločky skutočne obsahujú vysoký podiel nerozpustnej vlákniny, navyše počítajte aj s vyšším podielom antinutričných látok. U detí do 3 rokov je preto výhodné ich konzumáciu obmedzovať. Z dôvodu snahy o predĺženie trvanlivosti sa kupované vločky naparujú, obmedzia sa tým enzymatické reakcie, úroveň stráviteľnosti sa ale nijako nezlepší. Pokiaľ vločky necháte sfermentovať a následne ich dôkladne rozvaríte, stráviteľnosť sa takto výrazne zlepší, dôjde aj k zníženiu obsahu antinutričných faktorov.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi