Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Nadmerný príjem fruktózy je spájaný s premnožením niektorých črevných baktérií a následne zvýšenou črevnou permeabilitou. Baktérie obsahujú endotoxíny, ktoré v niektorých pečeňových bunkách podporujú zvýšenú produkciu zápalových látok (cytokínov). Súčasne pri metabolizme fruktózy v pečeni vznikajú látky (glyceraldehyd-3-fosfát, dihydroxyacetonfosfát, pyruvát), ktoré sú transportované do mitochondrií vo vysokých koncentráciách, toto vedie k stimulácii procesu zvanom de novo lipogenézy (prebytočné sacharidy sa premieňajú na tuk, pretože tento metabolický stav zamedzuje vstupu mastných kyselín do mitochondrií). Vznikajúce tukové častice sa potom ukladajú v pečeni a podporujú rozvoj steatózy. Glukózo-fruktózový sirup je zdrojom fruktózy, treba sa mu vyhýbať rovnako ako všetkým ostatným „umelým“ zdrojom tohto cukru.
Steatóza pečene je nielen liečiteľná, ale aj vyliečiteľná. Základom úspechu je správne nastavená diéta a dostatok investovaného času nevyhnutného na to, aby sa úprava systému stravovania mala možnosť prejaviť. Prebytočný tuk z pečene je stále zásobným tukom, tzn. využije sa ako zdroj energie.
Pri hodnotení zdravotného dopadu konzumácie potravín je potrebné uvažovať celostne, nie farmakologicky. Každá potravina obsahuje široké spektrum rôznych látok s výrazne odlišným vplyvom na metabolizmus. Niektoré z nich sú prospešné, iné naopak škodia. Situáciu navyše komplikuje fakt, kedy jedna látka môže mať pozitívny vplyv na určitý orgán či systém, súčasne ale zaťažuje orgán iný.
Ďalej je potrebné správne pochopiť význam "väčšie množstvo" príjmu látky. Účinok akejkoľvek látky sa odvíja od jej koncentrácie a požitého množstva - akákoľvek látka tak môže v rovnakej situácii pôsobiť ako jed či naopak "liek".
Z týchto dôvodov nie je možné na potraviny nazerať farmakologickým spôsobom, u ktorého sa sleduje vplyv jednej látky a nie neprebernej zmesi, ktorú navyše nie sme ani schopní dôkladne analyzovať.
Tieto dôvody okrem iného viedli k tomu, že legislatíva nedovoľuje spájať potraviny s akýmkoľvek liečivým účinkom...
V praxi sa preto postupuje tak, že sa na celodennom tanieri obmedzuje množstvo potravín s vyššou koncentráciou určitých látok vo vzťahu k špecifickým chorobám (typicky kapustovitá zelenina u hypofunkcia štítnice, potraviny s vyšším podielom histamínu u histamínovej intolerancie a pod.).
Pri kapustovitej zelenine sa najčastejšie cituje vplyv štiepnych produktov glukozinolátov na zvýšenú krvácavosť pečene, čo ale vnímajte ako všeobecnú informáciu, pretože rozsah tohto účinku glukosinolátov sa líši u jednotlivých cicavcov (= neznamená to, že by pravidelná konzumácia kapusty či brokolice likvidovala pečeň). Tieto druhy zeleniny obsahujú naopak celý rad iných látok majúcich pozitívny vplyv na správanie pečeňových buniek.
Pečeň dokážu vytvoriť cholesterol aj len z čisto rastlinných tukov?
Tvorba cholesterolu nie je viazaná na podiel živočíšnych potravín v strave, táto látka vzniká (v zjednodušenom poňatí) z mastných kyselín (obsiahnutých v tukoch), z ktorých organizmus vytvára acetylkoenzým A. Z neho vzniká mevalonát a skvalén, výsledným produktom tejto reakcie je cholesterol. Takto sa vytvára každý deň v tele dospelého človeka cez 1000 mg cholesterolu.
Dobrý deň,
môžu prosím užívať klanoprašku aj osoby s transplantovanou pečeňou? Ďakujem za odpoveď.
Túto kombináciu by mal vždy schváliť ošetrujúci lekár. S najväčšou pravdepodobnosťou však bude proti, pretože Schizandra ovplyvňuje funkciu liekov, ktoré sú odbúravané v pečeni (klanopraška podporuje činnosť pečene), preukázané je zvýšenie hladiny takrolimu (imunosupresívum) v krvi u pacientov po transplantácii pečene.
Problematika odporúčaných denných dávok (= referenčných hodnôt príjmu) je trochu nešťastná, pretože je vzťahovaná k spriemerovanej populácii, čím odsúva bokom požiadavky jedinca ako metabolickej individuality. Výsledkom v praxi sú potom situácie, keď každá štúdia preukazuje trochu niečo iné a tieto rozpory sú vo svojom význame navyše zväčšované odlišnými interpretáciami. Pri takýchto štúdiách treba navyše rozlišovať aj situácie, kedy sa hodnotí presne definovaný príjem danej látky (čo je možné realizovať iba prostredníctvom užívania doplnkov stravy), alebo sa sleduje podiel živín v strave, kde nie je možné definovať konkrétne hodnoty, pretože nikdy nevieme, aké množstvo sledovanej látky sa v potravinách nachádza (vždy môžeme hodnotiť iba nejaký priemer, ktorý je navyše silne orientačný). U vitamínu A osobne nevidím problém v jeho predávkovaní v zmysle negatívnych dopadov na zdravie (takéto situácie sú pomerne vzácne a prakticky takmer vždy sa vzťahujú k nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy), jeho vyššie dávky v priebehu tehotenstva sa ale zrejme podieľajú na raste plodu (rodia sa väčšie deti, čo je z pochopiteľných dôvodov zdrojom pôrodných komplikácií). Aj túto informáciu ale môžeme rozporovať, pretože sa ukazuje, že za týmto dopadom môžu stáť aj vyššie dávky ostatných mikroživín, čo je všeobecne problém používania predovšetkým multivitamínov. Faktom je, že v posledných dvoch dekádach sa výrobcovia suplementov riadia nariadením legislatívy, ktorá je presvedčená, že vyššie dávky vitamínu A v priebehu tehotenstva sú rizikové, a toto zakotvila do zdravotných tvrdení, ktoré u doplnkov stravy môžu/musia byť prezentované. Z hľadiska princípov vývoja je jasné, že sa budú priebežne objavovať názory postavené na nových štúdiách, všeobecne ale platí, že na legislatívnej úrovni vždy trvá dlhšiu dobu, než dôjde k akejkoľvek (výraznejšej) zmene – obzvlášť ak sa jedná o situácie, ktoré majú spojitosť so zdravím populácie.
Nie že by táto skupina potravín nebola vôbec vhodná na jedenie, v skutočnosti je bohatým zdrojom celého radu látok. Je ale potrebné počítať s tým, že organizmus má tendenciu do týchto orgánov ukladať aj toxíny, je preto rozumné uvažovať, aký veľký prínos vo výsledku ich konzumácie má.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.