Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
viem, že sme fruktózu a vplyv na pečeň brali, mohli by ste prosím ešte raz vysvetliť, čo sa v pečeni po konzumácii fruktózy deje? A počula som, že glukózo-fruktózový sirup je ešte väčšie zlo.
Ďakujem.

Nadmerný príjem fruktózy je spájaný s premnožením niektorých črevných baktérií a následne zvýšenou črevnou permeabilitou. Baktérie obsahujú endotoxíny, ktoré v niektorých pečeňových bunkách podporujú zvýšenú produkciu zápalových látok (cytokínov). Súčasne pri metabolizme fruktózy v pečeni vznikajú látky (glyceraldehyd-3-fosfát, dihydroxyacetonfosfát, pyruvát), ktoré sú transportované do mitochondrií vo vysokých koncentráciách, toto vedie k stimulácii procesu zvanom de novo lipogenézy (prebytočné sacharidy sa premieňajú na tuk, pretože tento metabolický stav zamedzuje vstupu mastných kyselín do mitochondrií). Vznikajúce tukové častice sa potom ukladajú v pečeni a podporujú rozvoj steatózy. Glukózo-fruktózový sirup je zdrojom fruktózy, treba sa mu vyhýbať rovnako ako všetkým ostatným „umelým“ zdrojom tohto cukru.

Témy:  Pečeň   Fruktóza 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi