Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
viem, že sme fruktózu a vplyv na pečeň brali, mohli by ste prosím ešte raz vysvetliť, čo sa v pečeni po konzumácii fruktózy deje? A počula som, že glukózo-fruktózový sirup je ešte väčšie zlo.
Ďakujem.
Nadmerný príjem fruktózy je spájaný s premnožením niektorých črevných baktérií a následne zvýšenou črevnou permeabilitou. Baktérie obsahujú endotoxíny, ktoré v niektorých pečeňových bunkách podporujú zvýšenú produkciu zápalových látok (cytokínov). Súčasne pri metabolizme fruktózy v pečeni vznikajú látky (glyceraldehyd-3-fosfát, dihydroxyacetonfosfát, pyruvát), ktoré sú transportované do mitochondrií vo vysokých koncentráciách, toto vedie k stimulácii procesu zvanom de novo lipogenézy (prebytočné sacharidy sa premieňajú na tuk, pretože tento metabolický stav zamedzuje vstupu mastných kyselín do mitochondrií). Vznikajúce tukové častice sa potom ukladajú v pečeni a podporujú rozvoj steatózy. Glukózo-fruktózový sirup je zdrojom fruktózy, treba sa mu vyhýbať rovnako ako všetkým ostatným „umelým“ zdrojom tohto cukru.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.