Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pečeň dokážu vytvoriť cholesterol aj len z čisto rastlinných tukov?
Tvorba cholesterolu nie je viazaná na podiel živočíšnych potravín v strave, táto látka vzniká (v zjednodušenom poňatí) z mastných kyselín (obsiahnutých v tukoch), z ktorých organizmus vytvára acetylkoenzým A. Z neho vzniká mevalonát a skvalén, výsledným produktom tejto reakcie je cholesterol. Takto sa vytvára každý deň v tele dospelého človeka cez 1000 mg cholesterolu.
Témy: Cholesterol Pečeň Rastlinné tuky
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.