Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v ochrane buniek tela pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto voľné radikály môžu pochádzať z rôznych zdrojov, vrátane znečisteného ovzdušia, nezdravej stravy a niektorých liekov. Vitamín E tiež podporuje zdravie srdca a ciev, podieľa sa na tvorbe červených krviniek a pomáha telu využívať vitamín K, ktorý je nevyhnutný na zrážanie krvi.

Výživovo je vitamín E rozpustný v tukoch a nachádza sa v mnohých potravinách, vrátane orechov a semienok, listovej zeleniny, rastlinných olejov a celozrnných obilnín. Pretože je to vitamín rozpustný v tukoch, telo ho môže skladovať a používať, keď je to potrebné. Napriek tomu je dôležité dodržiavať odporúčaný denný príjem, pretože nadmerné množstvo vitamínu E môže viesť k nežiaducim vedľajším účinkom.

Dobrý deň,
v lekcii je uvedené, že bohatším zdrojom vitamínu E sú susené pseničné kličky a nie tie čerstvo. Prečo to tak je?
Ďakujem

Sušené potraviny sú vo všeobecnosti na jednotku hmotnosti bohatším zdrojom živín v porovnaní s čerstvými, pretože obsahujú podstatne nižší podiel vody.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi