Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Vitamín E

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v ochrane buniek tela pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto voľné radikály môžu pochádzať z rôznych zdrojov, vrátane znečisteného ovzdušia, nezdravej stravy a niektorých liekov. Vitamín E tiež podporuje zdravie srdca a ciev, podieľa sa na tvorbe červených krviniek a pomáha telu využívať vitamín K, ktorý je nevyhnutný na zrážanie krvi.

Výživovo je vitamín E rozpustný v tukoch a nachádza sa v mnohých potravinách, vrátane orechov a semienok, listovej zeleniny, rastlinných olejov a celozrnných obilnín. Pretože je to vitamín rozpustný v tukoch, telo ho môže skladovať a používať, keď je to potrebné. Napriek tomu je dôležité dodržiavať odporúčaný denný príjem, pretože nadmerné množstvo vitamínu E môže viesť k nežiaducim vedľajším účinkom.

Dobrý deň,
v lekcii je uvedené, že bohatším zdrojom vitamínu E sú susené pseničné kličky a nie tie čerstvo. Prečo to tak je?
Ďakujem

Sušené potraviny sú vo všeobecnosti na jednotku hmotnosti bohatším zdrojom živín v porovnaní s čerstvými, pretože obsahujú podstatne nižší podiel vody.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi