Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Cesnak

Cesnak je jednou z najstarších pestovaných rastlín na svete, ktorá pochádza z centrálnej Ázie. Je známy svojimi liečivými vlastnosťami už od staroveku a bol široko používaný v tradičnej medicíne mnohých kultúr na liečbu mnohých chorôb a stavov. Cesnak je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a fytochemikálie, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie. Jeho silná chuť a aróma ho robí obľúbenou v mnohých kuchyniach po celom svete.
Cesnak je významným zdrojom inulínu – rozpustnej formy vlákniny, ktorá funguje ako prebiotikum. Cesnak má silné antibakteriálne, antivírusové a antifungálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a bojovať proti chorobám. V kuchyni je nevyhnutným doplnkom mnohých pokrmov, od omáčok a marinád po pečené mäso a zeleninu.

Dobrý deň, pán Jelínek,
aké množstvo cesnaku denne je vhodné pre človeka s nízkym tlakom? A čo by ste prosím odporučili na zvýšenie tlaku?
Ďakujem

V tomto prípade záleží na tom, v akej kvalite (= obsahu aktívnych živín) aj forme (surový x tepelne upravený x doplnok stravy...) cesnak konzumujete. Tepelná úprava ničí prevažnú väčšinu látok znižujúcich krvný tlak, u doplnkov stravy zase rozhoduje spôsob technologického spracovania výrobku, tzn. aké množstvo aktívnych zložiek výrobca v produkte garantuje. V praxi je tak bežné, že niektoré suplementy nemajú prakticky žiadny vplyv, iné naopak ovplyvnia tlak výrazným spôsobom.
Krvný tlak najlepšie zvýšite stresom alebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je vo vzťahu k zdraviu podstatne výhodnejšia :-).

Dobrý deň,
Prosím vás pekne, keď sú cibula a cesnak vnutri čerstvo zelené, treba to odtiaľ vyrezavat alebo sa to môže konzumovať? Kedysi som niekde pocula, že to nie je zdravé, odvtedy to vždy vyhadzujem.

Táto zelená časť obsahuje celý rad prospešných mikroživín, je kontraproduktívne ju vyhadzovať. Jediný „problém“, ktorý môže nastať, je odlišná chuť a vôňa – je ale samozrejme na zváženú, či má zmysel uvažovať týmto smerom a snažiť sa takto znižovať nutričnú hodnotu potravín.

Dobrý deň pane Jelínek,
nachádza sa inulín v cibuli a cesnaku v surovom stave alebo aj po tepelnej úprave?
Ak v oboch stavoch, aké sú straty po tepelnej úprave?

Inulín je rozpustnou frakciou vlákniny v cibuli aj cesnaku, a to v celkom významnom množstve. Tepelná úprava nemá na jeho podiel v potravine vplyv, faktom ale je, že z praktického hľadiska sme schopní prijať jeho väčšie množstvo v tepelne upravenom cesnaku aj cibuli, než v surovom stave.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi