Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
V tomto prípade záleží na tom, v akej kvalite (= obsahu aktívnych živín) aj forme (surový x tepelne upravený x doplnok stravy...) cesnak konzumujete. Tepelná úprava ničí prevažnú väčšinu látok znižujúcich krvný tlak, u doplnkov stravy zase rozhoduje spôsob technologického spracovania výrobku, tzn. aké množstvo aktívnych zložiek výrobca v produkte garantuje. V praxi je tak bežné, že niektoré suplementy nemajú prakticky žiadny vplyv, iné naopak ovplyvnia tlak výrazným spôsobom.
Krvný tlak najlepšie zvýšite stresom alebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je vo vzťahu k zdraviu podstatne výhodnejšia :-).
Táto zelená časť obsahuje celý rad prospešných mikroživín, je kontraproduktívne ju vyhadzovať. Jediný „problém“, ktorý môže nastať, je odlišná chuť a vôňa – je ale samozrejme na zváženú, či má zmysel uvažovať týmto smerom a snažiť sa takto znižovať nutričnú hodnotu potravín.
Inulín je rozpustnou frakciou vlákniny v cibuli aj cesnaku, a to v celkom významnom množstve. Tepelná úprava nemá na jeho podiel v potravine vplyv, faktom ale je, že z praktického hľadiska sme schopní prijať jeho väčšie množstvo v tepelne upravenom cesnaku aj cibuli, než v surovom stave.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.