Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Miso pasta

Miso pasta je tradičná japonská potravina, ktorá sa vyrába fermentáciou sójových bôbov, soli a korenia, často s pridaním ryže alebo jačmeňa. Je charakteristická silnou, slanou chuťou a krémovou konzistenciou. Miso pasta je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny, je bohatá na vitamíny. Obsahuje aj probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitného systému. Je tiež zdrojom soli, ktorá vo väčšom množstve prispieva k vysokému krvnému tlaku.

Dobrý deň,
mohli by ste mi poradiť, čím by ste nahradili miso pastu, ktorá obsahuje fermentovanú sóju, ak je niekto na sóju alergický?
Ďakujem.

V prípade alergie na sóju je nevyhnutné sa vyhýbať akýmkoľvek zdrojom sóje, tzn. je potrebné vylúčiť z jedálnička aj miso pasty. Ako náhradu použite akékoľvek iné slané ochucovadlo (soľ, bujóny...) - nutričné a charakterové vlastnosti týchto alternatív samozrejme budú odlišné (= nie tak "dokonalé"), ale u alergikov zo zdravotných dôvodov nemožno inak.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi