Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Miso pasta

Miso pasta je tradičná japonská potravina, ktorá sa vyrába fermentáciou sójových bôbov, soli a korenia, často s pridaním ryže alebo jačmeňa. Je charakteristická silnou, slanou chuťou a krémovou konzistenciou. Miso pasta je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny, je bohatá na vitamíny. Obsahuje aj probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitného systému. Je tiež zdrojom soli, ktorá vo väčšom množstve prispieva k vysokému krvnému tlaku.

Dobrý deň,
mohli by ste mi poradiť, čím by ste nahradili miso pastu, ktorá obsahuje fermentovanú sóju, ak je niekto na sóju alergický?
Ďakujem.

V prípade alergie na sóju je nevyhnutné sa vyhýbať akýmkoľvek zdrojom sóje, tzn. je potrebné vylúčiť z jedálnička aj miso pasty. Ako náhradu použite akékoľvek iné slané ochucovadlo (soľ, bujóny...) - nutričné a charakterové vlastnosti týchto alternatív samozrejme budú odlišné (= nie tak "dokonalé"), ale u alergikov zo zdravotných dôvodov nemožno inak.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi