Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Tieto situácie nie sú riešiteľné, jedná sa o typický prejav pôstu ako následok silných katabolických pochodov. Vždy je preto vhodnejšie pôstovať v teplejšom období (neskorá jar), kedy organizmus trpí menej. Všeobecne sa ale vypláca udržovať sa v teple (niekoľko vrstiev oblečenia), dôležité sú predovšetkým končatiny a hlava. Má zmysel sa v priebehu dňa opakovane zahrievať aj v teplej vode (sprcha, vaňa), prípadne uvažovať o systematickom prístupe k adaptácii na chladové podmienky (otužovanie).
Túto oblasť nie je možné vnímať čiernobielo, je otázkou do širšej diskusie a súčasne je nutné zohľadňovať zdravotný stav jedinca. Všeobecne platí, že modernú civilizáciu trápia vo vzťahu k spôsobu stravovania 2 veľké problémy stojace za vznikom zdravotných porúch:
1. Prvý je prebytok spojený s neriadenou konzumáciou čohokoľvek, čo je v dnešnej dobe považované za požívateľné.
2. Druhý potom kvalita toho, čo jeme – v strave prevažujú vysoko priemyselne spracované produkty, priebežne sa zvyšuje aj podiel xenobiotík majúcich zásadný vplyv na správanie buniek v tele.
V kontexte s týmto je myšlienka riadeného hladovania veľmi atraktívna, pretože umožní organizmu spracovať všetko, čo sme mu dali, a navyše si aj oddýchnuť. Toto všetko má jasne pozitívny vplyv na správanie imunitného systému. Platí tak, že dlhší interval lačnenia je výhodnejší, než kratší. Na stranu druhú efektivita IF súvisí nielen s dĺžkou postenia, ale aj kvalitou používaných surovín a energetickou bilanciou. Pokiaľ napríklad bude bilancia záporná, stále bude zdraviu profitovať aj s kratšími úsekmi hladovania v priebehu IF.
Správny (= zdravý) prístup k strave by mal byť taký, kedy nebude produkovať stres a súčasne z neho budete mať radosť. S tým súvisia aj posuny intervalov v priebehu IF, kde modely, ktoré v kurze prezentujeme, sú síce optimalizované, ale každý záujemca by si ich mal prispôsobiť k obrazu svojmu.
Pri autoimunitných poruchách je vhodná určitá opatrnosť pri manipulácii s akoukoľvek formou pôstov, pri niektorých chorobách nie sú stavy lačnenia výhodné, je rozumné tieto postupy konzultovať s ošetrujúcim lekárom.
V tomto prípade záleží na tom, čo znamená "naruší". Pokiaľ prerušovaný pôst realizujete s cieľom redukcie hmotnosti, tzn. cielite na systematické "prepínanie" metabolizmu do ketogénneho režimu, nie sú odborné štúdie v názore na konzumáciu kávy ráno na lačno názorovo jednotné. Niektoré tvrdia, že stimulačné látky v káve podporia aktivitu autonómnej nervovej sústavy, ktorá zefektívni ketogénne pochody v zmysle rýchlejšieho spaľovania tukových zásob. Prax ukazuje, že tento efekt nie je nijako významný, je preto otázkou, či má zmysel zbytočne dráždiť tráviaci trakt stimulanty a zvyšovať tak stresové prejavy.
Flexibilita metabolizmu samozrejme úlohu zohráva, rovnako ako nastavenie energetickej bilancie a úroveň pohybovej aktivity. Prezentovaných 16 hodín je pomerne dostačujúca doba na to, aby metabolizmus (pri rozumnej skladbe posledného jedla, ktoré by nemalo byť typicky vysokosacharidové) začal vo väčšej miere využívať zásobné tuky. Ak sa držíte koncepcie, kedy prvé jedlo je okolo popoludňajších hodín, máte dostatok priestoru na to naštartovať metabolizmu k vyššej aktivite (mentálne, fyzickej), ktorá proces vždy zrýchli. Hovoríme tu ale o prevažujúcich katabolických pochodoch, pri ktorých sa vo väčšom pomere využívajú ako zdroj energie mastné kyseliny, čo nie je úplne rovnaké ako stav ketózy.
Dobrý deň,
prosím aký je rozdiel medzi pôstom a hladovkou?
Na prvý pohľad žiadny, pretože sa jedná o proces, v rámci ktorého nejete, alebo prijímate živiny len v obmedzenom množstve. Pôst je v pravom slova zmysle aktom postaveným na konštruktívnej práci s mysľou (meditácie a pod.), ktorá ovplyvňuje produkciu celého radu hormonálnych látok majúcich pozitívny vplyv na správanie metabolizmu. Vďaka tomu sa zmierňuje negatívny vplyv silných katabolických pochodov, takže pôstne aktivity zvládate ľahšie, než hladovku, ktorá je postavená len na princípe odmietania jedla.
Pri snahe nájsť optimálny režim vždy začínajte rozvahou nad tým, aký je cieľ vašej snahy. Pokiaľ sa napr. jedná o krátkodobú snahu zredukovať pár nadbytočných kilogramov, systém prerušovaných pôstov je schopný ponúknuť zaujímavý potenciál aj v tomto časovo obmedzenom režime. Všeobecne je ale myšlienka PP postavená na presvedčení, že je trvalo použiteľným stravovacím režimom.
Črevné mikroorganizmy sa v priebehu pôstu živia mucínom (hlienom produkovaným sliznicou čreva), súčasne ale majú tendencie sa požierať navzájom. U dlhších pôstov sa tak nikdy nevyhnete riziku určitej decimácie črevnej mikrobioty, čo ale neznamená, že je to úplne zle, pretože každý ekosystém je v rámci prirodzeného poriadku prírody atakovaný udalosťami, ktoré v konečnom dôsledku vedú k vytvoreniu nového prostredia (z evolučného hľadiska s potenciálom nové diverzity a väčšej stability).
Jediným rozdielom medzi pôstom a hladovkou je nastavenie mysle v priebehu celého procesu. Vznik pôstov sa spája k náboženským aktivitám, keď sa pustovníci z dôvodu snahy o vnútornú očistu a posun v duchovnom vývoji po určitú dobu izolovali od spoločnosti a postili sa (= odmietali stravu a modlili sa/meditovali). Táto práca s mysľou bola vždy konštruktívna, tzn. bola postavená na produkcii pozitívnych mentálnych vzorcov a súčasné potlačovanie negatívnych myšlienok a emócií, ktoré štandardne vedú k produkcii stresových hormónov. Taká aktivita vytvára v prostredí tela i mysle úplne odlišné podmienky, než hladovka sprevádzaná strachom a stresom. Akonáhle ale prestanete prijímať stravu, tak bez ohľadu na mentálne nastavenie vždy dochádza k silným katabolickým pochodom sprevádzaným úbytkom svalového tkaniva, tomu sa nie je možné vyhnúť.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.