Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Pekný deň,
zaujímalo by ma, či pri autoimunite je "na niečo" prerušovaný pôst aspoň 12 hodín? Píšete optimum 16/8, je pre bunky a imunitu 12/12 alebo 14/10 lepší ako žiadny pôst? Deje sa s imunitným systémom pri takto kratšom pôste aspoň niečo pozitívne? Zároveň ma zaujíma aj nepravidenosť a benefity PP. Pretože mám nepravidelný rezim športu (skoré rána, dopoludnia aj poludnia, alebo neskôr večer), mám PP nepravidelný, vždy sa ale snažím dodržať min 12/12. Cítim sa lepšie! :-)

Túto oblasť nie je možné vnímať čiernobielo, je otázkou do širšej diskusie a súčasne je nutné zohľadňovať zdravotný stav jedinca. Všeobecne platí, že modernú civilizáciu trápia vo vzťahu k spôsobu stravovania 2 veľké problémy stojace za vznikom zdravotných porúch:
1. Prvý je prebytok spojený s neriadenou konzumáciou čohokoľvek, čo je v dnešnej dobe považované za požívateľné.
2. Druhý potom kvalita toho, čo jeme – v strave prevažujú vysoko priemyselne spracované produkty, priebežne sa zvyšuje aj podiel xenobiotík majúcich zásadný vplyv na správanie buniek v tele.
V kontexte s týmto je myšlienka riadeného hladovania veľmi atraktívna, pretože umožní organizmu spracovať všetko, čo sme mu dali, a navyše si aj oddýchnuť. Toto všetko má jasne pozitívny vplyv na správanie imunitného systému. Platí tak, že dlhší interval lačnenia je výhodnejší, než kratší. Na stranu druhú efektivita IF súvisí nielen s dĺžkou postenia, ale aj kvalitou používaných surovín a energetickou bilanciou. Pokiaľ napríklad bude bilancia záporná, stále bude zdraviu profitovať aj s kratšími úsekmi hladovania v priebehu IF.
Správny (= zdravý) prístup k strave by mal byť taký, kedy nebude produkovať stres a súčasne z neho budete mať radosť. S tým súvisia aj posuny intervalov v priebehu IF, kde modely, ktoré v kurze prezentujeme, sú síce optimalizované, ale každý záujemca by si ich mal prispôsobiť k obrazu svojmu.
Pri autoimunitných poruchách je vhodná určitá opatrnosť pri manipulácii s akoukoľvek formou pôstov, pri niektorých chorobách nie sú stavy lačnenia výhodné, je rozumné tieto postupy konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Témy:  Chudnutie   Pôst 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi