Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Ryža

Ryža je základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie a je jedným z najdôležitejších zdrojov energie, najmä v ázijských krajinách. Je bohatá na sacharidy, ktoré telu poskytujú energiu, a tiež obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ako je tiamín, niacín, železo, riboflavín, vitamín D a vápnik. Ryža je tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie a podporuje pocit sýtosti.

Ryža je tiež nízkokalorická a nízkotučná potravina, čo ju robí vhodnou na diétne stravovanie. Je tiež bezlepková, čo ju robí ideálnou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku. Ryža je tiež ľahko stráviteľná, čo ju robí vhodnou pre ľudí s citlivým tráviacim systémom alebo pre tých, ktorí sa zotavujú z choroby. Navyše, niektoré druhy ryže, ako je hnedá ryža, obsahujú významné množstvo antioxidantov, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením buniek.

Dobrý deň,
ak budeme vylievať vodu z vopred namočených zŕn (ryža, pohánka, krúpy, atď.), nevylejeme si aj cenné látky? Zostanú nejaké?
Ďakujem

Cieľom namáčania zŕn je potrebné znížiť množstvo antinutričných látok v potravine. Z malej časti sa do vody uvoľňujú aj niektoré živiny, ale jedná sa o skutočne zanedbateľné množstvo, v celkovom súčte je tak väčším prínosom zníženie podielu antinutričných faktorov.

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala na rezistentné škroby, konkrétne na ten typ, ktorý vzniká po uvarení a následnom ochladení ryže/zemiakov. Ak by som chcela navýšiť príjem týchto polysacharidov na zvýšenie príjmu prebiotík, bolo by vhodné nechať zemiaky a ryžu pred konzumáciou nechať vychladnúť a potom ohriať? Ak nebudem chcieť jesť studenú prílohu...
Ďakujem za odpoveď.

Tento typ rezistentného škrobu nevzniká po uvarení, on sa už v potravine nachádza - teplom sa jeho štruktúra mení na stráviteľnú pre ľudský tráviaci trakt, po ochladení potraviny sa ale štrukturálne mení znova na nestráviteľnú formu, ktorá funguje ako prebiotikum pre črevné mikroorganizmy. Pokiaľ túto formu retrográdneho škrobu chcete využiť ako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovať buď surovú, alebo po tepelnej úprave nechať vychladnúť a jesť studenú.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi