Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala na rezistentné škroby, konkrétne na ten typ, ktorý vzniká po uvarení a následnom ochladení ryže/zemiakov. Ak by som chcela navýšiť príjem týchto polysacharidov na zvýšenie príjmu prebiotík, bolo by vhodné nechať zemiaky a ryžu pred konzumáciou nechať vychladnúť a potom ohriať? Ak nebudem chcieť jesť studenú prílohu...
Ďakujem za odpoveď.

Tento typ rezistentného škrobu nevzniká po uvarení, on sa už v potravine nachádza - teplom sa jeho štruktúra mení na stráviteľnú pre ľudský tráviaci trakt, po ochladení potraviny sa ale štrukturálne mení znova na nestráviteľnú formu, ktorá funguje ako prebiotikum pre črevné mikroorganizmy. Pokiaľ túto formu retrográdneho škrobu chcete využiť ako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovať buď surovú, alebo po tepelnej úprave nechať vychladnúť a jesť studenú.

Témy:  Rezistentný škrob   Ryža   Zemiaky   Polysacharidy   Prebiotiká 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi