Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Tento typ rezistentného škrobu nevzniká po uvarení, on sa už v potravine nachádza - teplom sa jeho štruktúra mení na stráviteľnú pre ľudský tráviaci trakt, po ochladení potraviny sa ale štrukturálne mení znova na nestráviteľnú formu, ktorá funguje ako prebiotikum pre črevné mikroorganizmy. Pokiaľ túto formu retrográdneho škrobu chcete využiť ako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovať buď surovú, alebo po tepelnej úprave nechať vychladnúť a jesť studenú.
Črevné mikroorganizmy sa v priebehu pôstu živia mucínom (hlienom produkovaným sliznicou čreva), súčasne ale majú tendencie sa požierať navzájom. U dlhších pôstov sa tak nikdy nevyhnete riziku určitej decimácie črevnej mikrobioty, čo ale neznamená, že je to úplne zle, pretože každý ekosystém je v rámci prirodzeného poriadku prírody atakovaný udalosťami, ktoré v konečnom dôsledku vedú k vytvoreniu nového prostredia (z evolučného hľadiska s potenciálom nové diverzity a väčšej stability).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.