Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Prebiotiká

Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v našom čreve. Ide o špecifický typ vlákniny, ktorý ľudský organizmus sám nerozloží, ale slúži ako potrava pre tzv. probiotické baktérie. Tieto baktérie sú kľúčové pre udržanie zdravej črevnej mikroflóry, ktorá má významný vplyv na celkové zdravie jedinca.

Konkrétne prebiotiká môžu podporovať lepšie vstrebávanie minerálov, podporovať imunitný systém, znižovať riziko niektorých črevných ochorení a dokonca môžu pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti. Prebiotiká sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a obilnín, napríklad v póre, cesnaku, cibuli, banánoch, ovsených vločkách alebo celozrnnom chlebe.

Dobrý deň,
Mal by som otázku ohľadom výživy mikrobioty po užívaní antibiotík. Ak to chápem správne tak antibiotiká nám vymlátia takmer všetky baktérie osídľujúce naše črevo. Tým sa nám zníži naša obranyschopnosť a sme tak viac náchylní na choroby? Na čo sa primárne zamerať, aby sme túto prírodnú mikroflóru obnovili? Je nutné užívanie prebiotík formou doplnkov stravy alebo bohato postačia prebiotiká zo stravy?
Ďakujem vám za odpoveď.

Antibiotiká nezničia úplne všetky mikroorganizmy, dnes už sa používajú väčšinou také, ktoré cielia len na určité skupiny, takže v tomto smere sú „bezpečnejšie“. Faktom ale zostáva, že ich užívanie nie je prospešné pre diverzitu a stabilitu črevnej probiotickej mikrobioty. Je preto výhodné po absolvovanej antibiotickej kôre zvýšiť príjem prebiotík i probiotík, vždy najlepšie stravou. Doplnky tu majú svoj význam, ako výhodnejšie (významnejšie?) sa javia prebiotiká (u probiotík vyberajte také, ktoré kombinujú čo najviac kmeňov).

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala na rezistentné škroby, konkrétne na ten typ, ktorý vzniká po uvarení a následnom ochladení ryže/zemiakov. Ak by som chcela navýšiť príjem týchto polysacharidov na zvýšenie príjmu prebiotík, bolo by vhodné nechať zemiaky a ryžu pred konzumáciou nechať vychladnúť a potom ohriať? Ak nebudem chcieť jesť studenú prílohu...
Ďakujem za odpoveď.

Tento typ rezistentného škrobu nevzniká po uvarení, on sa už v potravine nachádza - teplom sa jeho štruktúra mení na stráviteľnú pre ľudský tráviaci trakt, po ochladení potraviny sa ale štrukturálne mení znova na nestráviteľnú formu, ktorá funguje ako prebiotikum pre črevné mikroorganizmy. Pokiaľ túto formu retrográdneho škrobu chcete využiť ako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovať buď surovú, alebo po tepelnej úprave nechať vychladnúť a jesť studenú.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi