Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Antibiotiká nezničia úplne všetky mikroorganizmy, dnes už sa používajú väčšinou také, ktoré cielia len na určité skupiny, takže v tomto smere sú „bezpečnejšie“. Faktom ale zostáva, že ich užívanie nie je prospešné pre diverzitu a stabilitu črevnej probiotickej mikrobioty. Je preto výhodné po absolvovanej antibiotickej kôre zvýšiť príjem prebiotík i probiotík, vždy najlepšie stravou. Doplnky tu majú svoj význam, ako výhodnejšie (významnejšie?) sa javia prebiotiká (u probiotík vyberajte také, ktoré kombinujú čo najviac kmeňov).
Tento typ rezistentného škrobu nevzniká po uvarení, on sa už v potravine nachádza - teplom sa jeho štruktúra mení na stráviteľnú pre ľudský tráviaci trakt, po ochladení potraviny sa ale štrukturálne mení znova na nestráviteľnú formu, ktorá funguje ako prebiotikum pre črevné mikroorganizmy. Pokiaľ túto formu retrográdneho škrobu chcete využiť ako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovať buď surovú, alebo po tepelnej úprave nechať vychladnúť a jesť studenú.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.