Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Tráviaci enzým

Tráviace enzýmy sú biologické molekuly, ktoré telo produkuje na rozklad potravy na menšie, ľahko stráviteľné a vstrebateľné časti. Tieto enzýmy sú kľúčové pre zdravie a výživu, pretože bez nich by telo nebolo schopné využiť živiny z potravy. Každý tráviaci enzým má špecifickú úlohu – niektoré rozkladajú bielkoviny na aminokyseliny, iné štiepia tuky na mastné kyseliny a glycerol a ďalšie sa starajú o rozklad sacharidov na jednoduché cukry.

Nedostatok tráviacich enzýmov môže viesť k množstvu zdravotných problémov, vrátane problémov s trávením, ako je nadúvanie, hnačka alebo zápcha. To môže tiež spôsobiť, že telo nedostane dostatok živín, čo môže viesť k podvýžive a súvisiacim zdravotným problémom. Na druhú stranu, príliš veľa tráviacich enzýmov môže spôsobiť nadmerné trávenie a narušiť rovnováhu črevnej mikroflóry. Preto je dôležité udržiavať správnu rovnováhu tráviacich enzýmov pre optimálne zdravie a výživu.

Dobrý deň,
rád by som požiadal o bližšie informácie o tráviacom enzýme v ústach /ptyalin/, ako to s ním je?
Ďakujem.

Amyláza je enzým, ktorý zaisťuje štiepenie sacharidov na jednoduchšie cukry. Existujú tri typy amylázy – alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, ktorá je produkovaná slinnými žľazami, sa nazýva ptyalín. Ten má na starosti začatie štiepenia polysacharidov, a pretože optimálne pH, pri ktorom pôsobí, je 7,1, prestáva následne (pri zmene pH) fungovať v žalúdku. Amylázu produkuje aj pankreas (slinivka brušná), táto pankreatická amyláza sa podieľa na ďalšom štiepení cukrov. Zjednodušene povedané vnímajte pojem ptyalín ako synonymum k názvu amyláza.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi