Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
rád by som požiadal o bližšie informácie o tráviacom enzýme v ústach /ptyalin/, ako to s ním je?
Ďakujem.
Amyláza je enzým, ktorý zaisťuje štiepenie sacharidov na jednoduchšie cukry. Existujú tri typy amylázy – alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, ktorá je produkovaná slinnými žľazami, sa nazýva ptyalín. Ten má na starosti začatie štiepenia polysacharidov, a pretože optimálne pH, pri ktorom pôsobí, je 7,1, prestáva následne (pri zmene pH) fungovať v žalúdku. Amylázu produkuje aj pankreas (slinivka brušná), táto pankreatická amyláza sa podieľa na ďalšom štiepení cukrov. Zjednodušene povedané vnímajte pojem ptyalín ako synonymum k názvu amyláza.
Témy: Tráviaci enzým Ptyalín
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.