Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rád by som požiadal o bližšie informácie o tráviacom enzýme v ústach /ptyalin/, ako to s ním je?
Ďakujem.

Amyláza je enzým, ktorý zaisťuje štiepenie sacharidov na jednoduchšie cukry. Existujú tri typy amylázy – alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, ktorá je produkovaná slinnými žľazami, sa nazýva ptyalín. Ten má na starosti začatie štiepenia polysacharidov, a pretože optimálne pH, pri ktorom pôsobí, je 7,1, prestáva následne (pri zmene pH) fungovať v žalúdku. Amylázu produkuje aj pankreas (slinivka brušná), táto pankreatická amyláza sa podieľa na ďalšom štiepení cukrov. Zjednodušene povedané vnímajte pojem ptyalín ako synonymum k názvu amyláza.

Témy:  Tráviaci enzým   Ptyalín 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi