Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Ptyalín

Ptyalín je enzým, ktorý sa nachádza v ľudskej sline a slúži na rozklad škrobu na jednoduchšie cukry. Tento proces je prvým krokom v trávení sacharidov a začína už v ústach. Ptyalín je teda kľúčový pre správne trávenie a vstrebávanie živín z potravy.

Z hľadiska výživy je ptyalín dôležitý na trávenie sacharidov, ktoré sú hlavným zdrojom energie pre telo. Pokiaľ je produkcia tohto enzýmu nedostatočná, môže to viesť k problémom s trávením a vstrebávaním sacharidov. To môže mať za následok rôzne zdravotné problémy, vrátane nadváhy, cukrovky a ďalších metabolických porúch.

Dobrý deň,
rád by som požiadal o bližšie informácie o tráviacom enzýme v ústach /ptyalin/, ako to s ním je?
Ďakujem.

Amyláza je enzým, ktorý zaisťuje štiepenie sacharidov na jednoduchšie cukry. Existujú tri typy amylázy – alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, ktorá je produkovaná slinnými žľazami, sa nazýva ptyalín. Ten má na starosti začatie štiepenia polysacharidov, a pretože optimálne pH, pri ktorom pôsobí, je 7,1, prestáva následne (pri zmene pH) fungovať v žalúdku. Amylázu produkuje aj pankreas (slinivka brušná), táto pankreatická amyláza sa podieľa na ďalšom štiepení cukrov. Zjednodušene povedané vnímajte pojem ptyalín ako synonymum k názvu amyláza.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi