Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Amyláza je enzým, ktorý zaisťuje štiepenie sacharidov na jednoduchšie cukry. Existujú tri typy amylázy – alfa, beta a gama, kde alfa amyláza, ktorá je produkovaná slinnými žľazami, sa nazýva ptyalín. Ten má na starosti začatie štiepenia polysacharidov, a pretože optimálne pH, pri ktorom pôsobí, je 7,1, prestáva následne (pri zmene pH) fungovať v žalúdku. Amylázu produkuje aj pankreas (slinivka brušná), táto pankreatická amyláza sa podieľa na ďalšom štiepení cukrov. Zjednodušene povedané vnímajte pojem ptyalín ako synonymum k názvu amyláza.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.