Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
aký máte názor na suplementáciu glutamínu (pre športovcov)?
Ďakujem.
Nie som skalným priaznivcom užívania aminokyselín, čo ale neznamená, že by som sa k nim úplne staval chrbtom. Vidím v nich zmysel len v situáciách, keď športovec má v každodennom jedálničku základy nastavené skutočne kvalitne, pohybuje sa v športovom odvetví, kde AMK (prípadne konkrétne spomínaný glutamín) dávajú zmysel a súčasne cieli na podávanie maximálneho súťažného výkonu.
V princípe ide o to, že športová doplnková výživa ponúka nepreberné množstvo rôznych látok a pokiaľ chcete s metabolizmom manipulovať systematicky a dlhodobo, je nutné vytvoriť systém podmienok a preferencií aj pre voľbu suplementov. Neplatí tu pravidlo „čím viac, tým lepšie“. Naopak je výhodné si dôkladne rozmyslieť, ktorému dáte prednosť a aký limit v celkovo používanom počte si nastavíte.
Nutričné zdroje uvádza obsah glutamínu v potravinách (na 100 g) napr. vo vajciach 0,6 g, hovädzom mäse 1,2 g, v mlieku 0,4 g, v kukurici 0,4 g, tofu 0,6 g. Priemerný zmiešaný jedálniček poskytne približne 3-6 g glutamínu denne, čo sa pre mnohé situácie ukazuje ako nedostačujúce.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.