Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glutamín

Glutamín je neesenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie ľudského tela. Je to najhojnejšia aminokyselina v ľudskom tele a hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Glutamín podporuje zdravie čriev a imunitného systému, pomáha pri hojení rán a zranení, podporuje svalový rast a zlepšuje výkon pri cvičení.

Dobrý deň,
aký máte názor na suplementáciu glutamínu (pre športovcov)?
Ďakujem.

Nie som skalným priaznivcom užívania aminokyselín, čo ale neznamená, že by som sa k nim úplne staval chrbtom. Vidím v nich zmysel len v situáciách, keď športovec má v každodennom jedálničku základy nastavené skutočne kvalitne, pohybuje sa v športovom odvetví, kde AMK (prípadne konkrétne spomínaný glutamín) dávajú zmysel a súčasne cieli na podávanie maximálneho súťažného výkonu.
V princípe ide o to, že športová doplnková výživa ponúka nepreberné množstvo rôznych látok a pokiaľ chcete s metabolizmom manipulovať systematicky a dlhodobo, je nutné vytvoriť systém podmienok a preferencií aj pre voľbu suplementov. Neplatí tu pravidlo „čím viac, tým lepšie“. Naopak je výhodné si dôkladne rozmyslieť, ktorému dáte prednosť a aký limit v celkovo používanom počte si nastavíte.

Dobrý deň pán magister,
rada by som sa opýtala, ako si predstaviť maximálnu dennú dávku 20g glutamínu v praxi. Píšete, že sa vyskytuje v mäse, mliečnych výrobkoch aj strukovinách. Preto by ma zaujímalo, ako si napr. pri týchto potravinách dávku predstaviť.
Ďakujem za odpoveď.

Nutričné zdroje uvádza obsah glutamínu v potravinách (na 100 g) napr. vo vajciach 0,6 g, hovädzom mäse 1,2 g, v mlieku 0,4 g, v kukurici 0,4 g, tofu 0,6 g. Priemerný zmiešaný jedálniček poskytne približne 3-6 g glutamínu denne, čo sa pre mnohé situácie ukazuje ako nedostačujúce.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi