Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glutamín

Glutamín je neesenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie ľudského tela. Je to najhojnejšia aminokyselina v ľudskom tele a hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Glutamín podporuje zdravie čriev a imunitného systému, pomáha pri hojení rán a zranení, podporuje svalový rast a zlepšuje výkon pri cvičení.

Dobrý deň,
aký máte názor na suplementáciu glutamínu (pre športovcov)?
Ďakujem.

Nie som skalným priaznivcom užívania aminokyselín, čo ale neznamená, že by som sa k nim úplne staval chrbtom. Vidím v nich zmysel len v situáciách, keď športovec má v každodennom jedálničku základy nastavené skutočne kvalitne, pohybuje sa v športovom odvetví, kde AMK (prípadne konkrétne spomínaný glutamín) dávajú zmysel a súčasne cieli na podávanie maximálneho súťažného výkonu.
V princípe ide o to, že športová doplnková výživa ponúka nepreberné množstvo rôznych látok a pokiaľ chcete s metabolizmom manipulovať systematicky a dlhodobo, je nutné vytvoriť systém podmienok a preferencií aj pre voľbu suplementov. Neplatí tu pravidlo „čím viac, tým lepšie“. Naopak je výhodné si dôkladne rozmyslieť, ktorému dáte prednosť a aký limit v celkovo používanom počte si nastavíte.

Dobrý deň pán magister,
rada by som sa opýtala, ako si predstaviť maximálnu dennú dávku 20g glutamínu v praxi. Píšete, že sa vyskytuje v mäse, mliečnych výrobkoch aj strukovinách. Preto by ma zaujímalo, ako si napr. pri týchto potravinách dávku predstaviť.
Ďakujem za odpoveď.

Nutričné zdroje uvádza obsah glutamínu v potravinách (na 100 g) napr. vo vajciach 0,6 g, hovädzom mäse 1,2 g, v mlieku 0,4 g, v kukurici 0,4 g, tofu 0,6 g. Priemerný zmiešaný jedálniček poskytne približne 3-6 g glutamínu denne, čo sa pre mnohé situácie ukazuje ako nedostačujúce.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi