Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Koncepcia predzáťažového jedla by vždy mala byť v súlade s dlhodobým nutričným plánom. Najprv teda riešte pomery makroživín (vysokosacharidový vs. low carb jedálniček), pri predzáťažovom jedle aj voľbu sladkého vs. slaného chodu (s ohľadom na príjem sodíka). Na základe tohto postupu sa vyprofilujú aj vhodné recepty.
Pokiaľ je stratégia stravovania pri cyklistike postavená na vyššom podiele tukov, malo by tomu zodpovedať aj zloženie posledného jedla pred záťažou. Kaša s ovocím je typicky vysokosacharidové jedlo, faktom ale je, že znížením množstva samotnej kaše a zaradenia vhodného zdroja tuku (orechy a semená, prípadne voľnej formy tukov) posunie tento recept smerom k low carb. Otázkou len zostane sladký charakter jedla, teda (relatívny) nedostatok sodíka.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.