Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Čokoláda

Čokoláda je obľúbený potravinový produkt vyrábaný z kakaových bôbov, čo sú plody kakaovníka. Kakaové bôby sa zberajú, fermentujú, sušia, pražia a potom sa z nich vytláča kakaové maslo a kakaový prášok. Tieto dve zložky sa potom miešajú s ďalšími ingredienciami, ako je cukor, mlieko a vanilka, aby sa vytvorila čokoláda. Existujú rôzne druhy čokolády, najčastejšie rozlišujeme horkú, mliečnu a bielu, ktoré sa líšia podľa obsahu kakaového prášku a kakaového masla.
Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením buniek. Vďaka obsahu fenylethylamínu môže pomôcť zlepšiť náladu. Čokoláda často obsahuje vyšší obsah cukru, mala by sa preto konzumovať v primeranom množstve ako súčasť vyváženej stravy.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na voľbu jedla pred pretekmi (cestná cyklistika). Sú vhodným variantom kaše so sušeným ovocím, prípadne horkou čokoládou? Alebo vybrať niečo iné? A je v tomto prípade na mieste, vzhľadom na náročnosť, použitý aj doplnky stravy?
Ďakujem

Koncepcia predzáťažového jedla by vždy mala byť v súlade s dlhodobým nutričným plánom. Najprv teda riešte pomery makroživín (vysokosacharidový vs. low carb jedálniček), pri predzáťažovom jedle aj voľbu sladkého vs. slaného chodu (s ohľadom na príjem sodíka). Na základe tohto postupu sa vyprofilujú aj vhodné recepty.
Pokiaľ je stratégia stravovania pri cyklistike postavená na vyššom podiele tukov, malo by tomu zodpovedať aj zloženie posledného jedla pred záťažou. Kaša s ovocím je typicky vysokosacharidové jedlo, faktom ale je, že znížením množstva samotnej kaše a zaradenia vhodného zdroja tuku (orechy a semená, prípadne voľnej formy tukov) posunie tento recept smerom k low carb. Otázkou len zostane sladký charakter jedla, teda (relatívny) nedostatok sodíka.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi