Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mrkva

Mrkva je koreňová zelenina charakteristická výraznou oranžovou farbou, sladkou chuťou a vysokým obsahom beta karoténu. Je tiež bohatá na vlákninu a antioxidanty. Možno ju konzumovať surovú, varenú, pečenú alebo ako prísadu do rôznych pokrmov.

Dobrý deň,
môže sa nejako prejaviť vyššia konzumácia mrkvy na našom zdraví? Kamarátka je schopná zjesť cca 1 kg denne aj viac. Zatiaľ má len zafarbené ruky, ale inak sa cíti v poriadku a hlavne nedokáže odolať, takže v tom chce pokračovať aj naďalej.
Ďakujem

Pokiaľ je mrkva v surovej podobe, môže vyšší podiel tepelne neupravenej vlákniny zaťažiť črevný trakt, u zdravého jedinca ale toto nie je nebezpečné, maximálne sa prejaví diskomfortom v oblasti trávenia. Vysoká koncentrácia karoténov môže spôsobiť žltooranžové sfarbenie kože (hyperkaroténémia), toto ale nie je zdravotne nebezpečné.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi