Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Mrkva

Mrkva je koreňová zelenina charakteristická výraznou oranžovou farbou, sladkou chuťou a vysokým obsahom beta karoténu. Je tiež bohatá na vlákninu a antioxidanty. Možno ju konzumovať surovú, varenú, pečenú alebo ako prísadu do rôznych pokrmov.

Dobrý deň,
môže sa nejako prejaviť vyššia konzumácia mrkvy na našom zdraví? Kamarátka je schopná zjesť cca 1 kg denne aj viac. Zatiaľ má len zafarbené ruky, ale inak sa cíti v poriadku a hlavne nedokáže odolať, takže v tom chce pokračovať aj naďalej.
Ďakujem

Pokiaľ je mrkva v surovej podobe, môže vyšší podiel tepelne neupravenej vlákniny zaťažiť črevný trakt, u zdravého jedinca ale toto nie je nebezpečné, maximálne sa prejaví diskomfortom v oblasti trávenia. Vysoká koncentrácia karoténov môže spôsobiť žltooranžové sfarbenie kože (hyperkaroténémia), toto ale nie je zdravotne nebezpečné.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi