Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pre vyššie teplotné úpravy používajte vždy oleje na to určené – tzn. s prevahou nasýtených alebo mononenasýtených tukov (olivový, repkový...), vždy filtrovaných, pretože nefiltrované obsahujú častice, ktoré sa prepaľujú pri relatívne nízkych teplotách. Ak riešite zdroje omega-3 tukov, tak najvýhodnejšie z rastlinných zástupcov sú konopný, chia a ľanový. Počítajte ale s tým, že tieto obsahujú omega-3 kyselinu alfa linolénovú, ktorou je nútený náš metabolizmus premeniť na kyselinu dokosahexaenovú (DHA), táto konverzia je pomerne nízka (cca 3-5 %, u vegánov až násobne viac). Je tak výhodné zaraďovať aj živočíšne zdroje, ktoré zaistia väčšiu efektivitu v tomto smere a vy sa tak nebudete zbytočne "trápiť" s potenciálnym nedostatkom o-3 prijímaných z rastlinných zdrojov.
Dôvodom na preventívne vyhýbanie sa konzumácii ľanových sedmok je pomerne vysoký obsah fytoestrogénov, ktorý pri niektorých dysfunkciách štítnice nemusí byť žiaduci. Ľanový olej ale obsahuje zlomkové množstvo týchto látok, jeho používanie v primeranom množstve je úplne v poriadku.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.