Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Ak dieťaťu (4roky) dávam denne ľanový olej a na vyprážanie (lievance, palacinky) používam rafinovaný repkový olej, je to tak dostačujúce? Pýtam sa z toho dôvodu, že je na trhu nepreberné množstvo druhov olejov ale najbohatší na omega 3 je ľanový olej. Ak teda budem striedať s iným olejom, potom zastúpenie omega 3 nebude také vysoké, má teda zmysel striedať tento olej alebo môžem ľanový dávať stále?
Vopred ďakujem za odpoveď

Pre vyššie teplotné úpravy používajte vždy oleje na to určené – tzn. s prevahou nasýtených alebo mononenasýtených tukov (olivový, repkový...), vždy filtrovaných, pretože nefiltrované obsahujú častice, ktoré sa prepaľujú pri relatívne nízkych teplotách. Ak riešite zdroje omega-3 tukov, tak najvýhodnejšie z rastlinných zástupcov sú konopný, chia a ľanový. Počítajte ale s tým, že tieto obsahujú omega-3 kyselinu alfa linolénovú, ktorou je nútený náš metabolizmus premeniť na kyselinu dokosahexaenovú (DHA), táto konverzia je pomerne nízka (cca 3-5 %, u vegánov až násobne viac). Je tak výhodné zaraďovať aj živočíšne zdroje, ktoré zaistia väčšiu efektivitu v tomto smere a vy sa tak nebudete zbytočne "trápiť" s potenciálnym nedostatkom o-3 prijímaných z rastlinných zdrojov.

Témy:  Omega-3   Ľanový olej 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi