Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Ak dieťaťu (4roky) dávam denne ľanový olej a na vyprážanie (lievance, palacinky) používam rafinovaný repkový olej, je to tak dostačujúce? Pýtam sa z toho dôvodu, že je na trhu nepreberné množstvo druhov olejov ale najbohatší na omega 3 je ľanový olej. Ak teda budem striedať s iným olejom, potom zastúpenie omega 3 nebude také vysoké, má teda zmysel striedať tento olej alebo môžem ľanový dávať stále?
Vopred ďakujem za odpoveď
Pre vyššie teplotné úpravy používajte vždy oleje na to určené – tzn. s prevahou nasýtených alebo mononenasýtených tukov (olivový, repkový...), vždy filtrovaných, pretože nefiltrované obsahujú častice, ktoré sa prepaľujú pri relatívne nízkych teplotách. Ak riešite zdroje omega-3 tukov, tak najvýhodnejšie z rastlinných zástupcov sú konopný, chia a ľanový. Počítajte ale s tým, že tieto obsahujú omega-3 kyselinu alfa linolénovú, ktorou je nútený náš metabolizmus premeniť na kyselinu dokosahexaenovú (DHA), táto konverzia je pomerne nízka (cca 3-5 %, u vegánov až násobne viac). Je tak výhodné zaraďovať aj živočíšne zdroje, ktoré zaistia väčšiu efektivitu v tomto smere a vy sa tak nebudete zbytočne "trápiť" s potenciálnym nedostatkom o-3 prijímaných z rastlinných zdrojov.
Témy: Omega-3 Ľanový olej
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.