Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože v menovaných potravinách sa nenachádza len retrográdny škrob. Pokiaľ by nastala situácia, kedy budete jesť prílohy studené, zaistíte tak, že sa väčší podiel nestráveného balastu v podobe škrobov dostane až do hrubého čreva k probiotickým baktériám, takže určitá výhoda tu je. Nemalá časť zložiek sa ale stále bude štiepiť v tenkom čreve, čo nie je pre kvasinkovú liečbu úplne výhodné. Toto ale nevnímajte ako odporúčanie sa tomuto postupu vyhýbať - vo výžive nič neplatí na 100 %, najlepšia cesta k poznaniu vedie cez vlastnú skúsenosť, osobne by som sa takého experimentu nebál.
Škroby sa v príkrmoch používajú primárne ako zahusťovadlo. Nie je nevyhnutné sa im vyhýbať, pre zdravých jedincov sú bezpečné, navyšujú ale kalorickú a glykemickú hodnotu potraviny. Pokiaľ nájdete príkrm zložený zo surovín, ktorých kvalita zodpovedá vašim predstavám, a navyše bez pridaného škrobu, vždy sa bude jednať o výhodnejšiu voľbu.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.