Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Škroby

Škroby sú zložité sacharidy, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách, ako sú obilniny, strukoviny, zelenina a niektoré ovocie. Sú jedným z hlavných zdrojov energie pre telo, pretože sa počas trávenia rozkladajú na glukózu, ktorú bunky využívajú ako palivo. Škroby sú tiež dôležité pre udržanie zdravého tráviaceho systému, pretože obsahujú diétnu vlákninu, ktorá podporuje pravidelnú stolicu a môže pomôcť predchádzať zažívacím problémom, ako je zápcha.

Avšak, nie všetky škroby sú pre naše zdravie rovnako prospešné. Zatiaľ čo celozrnné obilniny a strukoviny obsahujú škroby, ktoré sa trávia pomaly a poskytujú stály prísun energie, rafinované obilniny a cukrovinky obsahujú škroby, ktoré telo rýchlo premieňa na glukózu. Tento rýchly nárast hladiny cukru v krvi môže viesť k problémom s inzulínom a zvýšiť riziko vzniku cukrovky typu 2. Preto je dôležité vyberať potraviny s obsahom zdravých škrobov a obmedziť konzumáciu tých, ktoré obsahujú škroby rýchlo sa vstrebávajúce.

Dobrý deň,
veľmi ma zaujala informácia o premene škrobov v zemiakoch a ryži po ich vychladnutí na rezistentnú formu. Vo vzťahu k podpornej "liečbe" kvasinkovej infekcie, kedy sa odporúča v jedle obmedziť cukry a škroby, sú medzi nevhodnými potravinami často uvádzané zemiaky a biela ryža. Je teda možné ich v jedálničku ponechať, pokiaľ budú konzumované za studena? Alebo je na ich vyraďovanie v rámci stravovacích odporúčaní pri kvasinkových infekciách iný dôvod?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože v menovaných potravinách sa nenachádza len retrográdny škrob. Pokiaľ by nastala situácia, kedy budete jesť prílohy studené, zaistíte tak, že sa väčší podiel nestráveného balastu v podobe škrobov dostane až do hrubého čreva k probiotickým baktériám, takže určitá výhoda tu je. Nemalá časť zložiek sa ale stále bude štiepiť v tenkom čreve, čo nie je pre kvasinkovú liečbu úplne výhodné. Toto ale nevnímajte ako odporúčanie sa tomuto postupu vyhýbať - vo výžive nič neplatí na 100 %, najlepšia cesta k poznaniu vedie cez vlastnú skúsenosť, osobne by som sa takého experimentu nebál.

Dobrý deň,
prosím, ako nazeráte na škroby v detskej strave? V kupovaných príkrmoch sa nachádza často kukuričný škrob. Mali by sme sa mu úplne vyhýbať? Je "lepšou" alternatívou tapiokový škrob?

Škroby sa v príkrmoch používajú primárne ako zahusťovadlo. Nie je nevyhnutné sa im vyhýbať, pre zdravých jedincov sú bezpečné, navyšujú ale kalorickú a glykemickú hodnotu potraviny. Pokiaľ nájdete príkrm zložený zo surovín, ktorých kvalita zodpovedá vašim predstavám, a navyše bez pridaného škrobu, vždy sa bude jednať o výhodnejšiu voľbu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi