Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
veľmi ma zaujala informácia o premene škrobov v zemiakoch a ryži po ich vychladnutí na rezistentnú formu. Vo vzťahu k podpornej "liečbe" kvasinkovej infekcie, kedy sa odporúča v jedle obmedziť cukry a škroby, sú medzi nevhodnými potravinami často uvádzané zemiaky a biela ryža. Je teda možné ich v jedálničku ponechať, pokiaľ budú konzumované za studena? Alebo je na ich vyraďovanie v rámci stravovacích odporúčaní pri kvasinkových infekciách iný dôvod?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože v menovaných potravinách sa nenachádza len retrográdny škrob. Pokiaľ by nastala situácia, kedy budete jesť prílohy studené, zaistíte tak, že sa väčší podiel nestráveného balastu v podobe škrobov dostane až do hrubého čreva k probiotickým baktériám, takže určitá výhoda tu je. Nemalá časť zložiek sa ale stále bude štiepiť v tenkom čreve, čo nie je pre kvasinkovú liečbu úplne výhodné. Toto ale nevnímajte ako odporúčanie sa tomuto postupu vyhýbať - vo výžive nič neplatí na 100 %, najlepšia cesta k poznaniu vedie cez vlastnú skúsenosť, osobne by som sa takého experimentu nebál.

Témy:  Chudnutie   Škroby 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi