Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Inulín

Inulín je druh rozpustnej vlákniny, ktorý sa nachádza v mnohých rastlinách, najviac v púpavach, cibuli, cesnaku, póre a topinamburoch. Táto vláknina je známa pre svoje prebiotické vlastnosti, čo znamená, že podporuje rast prospešných baktérií v črevách. Tieto baktérie pomáhajú zlepšovať trávenie, podporujú imunitný systém a môžu prispievať k celkovému zdraviu.
Inulín je nízkokalorický a pomáha zvyšovať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať zdravú telesnú hmotnosť. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a môže podporovať zdravie srdca tým, že znižuje hladinu LDL cholesterolu. Je tiež dôležitý pre zdravie kostí, pretože podporuje absorpciu vápnika.

Ako sú na tom umelé sladidlá? Sú naozaj zlé len v tom, že vzniká závislosť od sladkého? Ktoré umelé sladidlá sú bezpečné a vhodné pre ľudí s cukrovkou? Konkrétne by ma zaujímal Erytritol.
Ďakujem

Označenie "zlé" pre umelé sladidlá nie je úplne dobre vypovedajúce. Majú jednoznačnú výhodu v nízkom až nulovom obsahu energie, na stranu druhú – rovnako ako akékoľvek iné sladidlá – zbytočne zvyšujú či zosilňujú väzbu na sladkú chuť, čo môže viesť až k závislosti na sladkom. Ak hľadáte v(ý)hodné sladidlo pre diabetikov, považujte za jednoznačného favorita zdroje inulínu (napr. čakankový sirup) - sú prírodného pôvodu, s veľmi nízkym podielom energie a súčasne plnia funkciu prebiotika.

Dobrý deň,
našla som na instagrame článok o tom zo inulín je nestráviteľne-nerozpustný oligosacharid. Mám v tom teda trosku zmätok.
Ďakujem za upresnenie.

Inulín je radený do skupiny rozpustných foriem vlákniny, odoláva ale tráviacim pochodom od žalúdka až po tenké črevo. Rozkladá sa až v hrubom čreve pôsobením baktérií črevnej mikroflóry, ktorým slúži ako zdroj potravy.

Dobrý deň pane Jelínek,
nachádza sa inulín v cibuli a cesnaku v surovom stave alebo aj po tepelnej úprave?
Ak v oboch stavoch, aké sú straty po tepelnej úprave?

Inulín je rozpustnou frakciou vlákniny v cibuli aj cesnaku, a to v celkom významnom množstve. Tepelná úprava nemá na jeho podiel v potravine vplyv, faktom ale je, že z praktického hľadiska sme schopní prijať jeho väčšie množstvo v tepelne upravenom cesnaku aj cibuli, než v surovom stave.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi