Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Ako sú na tom umelé sladidlá? Sú naozaj zlé len v tom, že vzniká závislosť od sladkého? Ktoré umelé sladidlá sú bezpečné a vhodné pre ľudí s cukrovkou? Konkrétne by ma zaujímal Erytritol.
Ďakujem
Označenie "zlé" pre umelé sladidlá nie je úplne dobre vypovedajúce. Majú jednoznačnú výhodu v nízkom až nulovom obsahu energie, na stranu druhú – rovnako ako akékoľvek iné sladidlá – zbytočne zvyšujú či zosilňujú väzbu na sladkú chuť, čo môže viesť až k závislosti na sladkom. Ak hľadáte v(ý)hodné sladidlo pre diabetikov, považujte za jednoznačného favorita zdroje inulínu (napr. čakankový sirup) - sú prírodného pôvodu, s veľmi nízkym podielom energie a súčasne plnia funkciu prebiotika.
Témy: Inulín Diabetes Sladidlá Náhradné sladidlá Čakankový sirup
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.