Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Označenie "zlé" pre umelé sladidlá nie je úplne dobre vypovedajúce. Majú jednoznačnú výhodu v nízkom až nulovom obsahu energie, na stranu druhú – rovnako ako akékoľvek iné sladidlá – zbytočne zvyšujú či zosilňujú väzbu na sladkú chuť, čo môže viesť až k závislosti na sladkom. Ak hľadáte v(ý)hodné sladidlo pre diabetikov, považujte za jednoznačného favorita zdroje inulínu (napr. čakankový sirup) - sú prírodného pôvodu, s veľmi nízkym podielom energie a súčasne plnia funkciu prebiotika.
Pokiaľ ide o náhradné sladidlá, ktoré sú nízkokalorické (čo sú prakticky všetky), nehrozí riziko neprimeraného zvyšovania krvnej glykémie ani v kombinácii s kávou.
Debatovať možno o tom, či je káva zdraviu prospešná, pretože zdravotné benefity, ktoré sa o nej prezentujú, sú väčšinou vztiahnuté k zdravej populácii, a súčasne u jedincov s poruchami metabolizmu sa ukazuje, že jej vedľajšie účinky ovplyvňujú zdravie v oveľa väčšom rozsahu. Navyše je potrebné brať do úvahy individualitu jedinca, pretože metabolizácia kofeínu je riadená primárne genetikou, od čoho sa odvíja celkový vplyv konzumácie kávy na každého z nás. U diabetikov nie som zástancom používania náhradných sladidiel nielen z dôvodu, že sú zbytočné (= sladidlá nie sú nevyhnutné), ale aj preto, že sú vo svojom zmysle kontraproduktívne. Ak chcete robiť výnimky, používajte zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), ktorý funguje aj ako prebiotikum.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.