Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rád by som sa spýtal na súvislosť konzumácie náhradných sladidiel s kávou. Dalo by sa predpokladať, že glykemická špička sa spolu s kofeínom bude vzhľadom na rýchlejšie vstrebávanie zvyšovať aj napriek ich nižšiemu glykemickému indexu? Je teda rozumné obmedziť u klientov s prediabetes kávu aj napriek jej benefitom, aby sa zaťaženie pankreasu obmedzilo a hodnota glykovaného hemoglobínu, teda trojmesačného cukru, sa rýchlejšie normalizovala?

Pokiaľ ide o náhradné sladidlá, ktoré sú nízkokalorické (čo sú prakticky všetky), nehrozí riziko neprimeraného zvyšovania krvnej glykémie ani v kombinácii s kávou.
Debatovať možno o tom, či je káva zdraviu prospešná, pretože zdravotné benefity, ktoré sa o nej prezentujú, sú väčšinou vztiahnuté k zdravej populácii, a súčasne u jedincov s poruchami metabolizmu sa ukazuje, že jej vedľajšie účinky ovplyvňujú zdravie v oveľa väčšom rozsahu. Navyše je potrebné brať do úvahy individualitu jedinca, pretože metabolizácia kofeínu je riadená primárne genetikou, od čoho sa odvíja celkový vplyv konzumácie kávy na každého z nás. U diabetikov nie som zástancom používania náhradných sladidiel nielen z dôvodu, že sú zbytočné (= sladidlá nie sú nevyhnutné), ale aj preto, že sú vo svojom zmysle kontraproduktívne. Ak chcete robiť výnimky, používajte zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), ktorý funguje aj ako prebiotikum.

Témy:  Kofeín   Náhradné sladidlá   Prediabetes   Glykovaný hemoglobin 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi