Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glykovaný hemoglobin

Glykovaný hemoglobín, známy aj ako HbA1c, je forma hemoglobínu, ktorý je chemicky spojený s glukózou. Používa sa v súvislosti s diagnostikou a sledovaním diabetes mellitus, pretože hladina glykovaného hemoglobínu v krvi je priamym ukazovateľom priemernej hladiny cukru v krvi v období 8-12 týždňov pred odberom krvi. Vyššie hladiny glykovaného hemoglobínu teda môžu naznačovať problémy s reguláciou hladiny cukru v krvi.
Strava bohatá na cukry a rafinované sacharidy môže viesť k vyšším hladinám glykovaného hemoglobínu. Naopak strava bohatá na celozrnné produkty, ovocie, zeleninu a bielkoviny môže pomôcť udržovať hladinu cukru v krvi stabilnú a tým znížiť hladinu glykovaného hemoglobínu. Preto je pre diabetikov a osoby s vyšším rizikom vzniku diabetes mellitus dôležité sledovať nielen priamy príjem cukru, ale aj celkovú kvalitu stravy.

Dobrý deň,
rád by som sa spýtal na súvislosť konzumácie náhradných sladidiel s kávou. Dalo by sa predpokladať, že glykemická špička sa spolu s kofeínom bude vzhľadom na rýchlejšie vstrebávanie zvyšovať aj napriek ich nižšiemu glykemickému indexu? Je teda rozumné obmedziť u klientov s prediabetes kávu aj napriek jej benefitom, aby sa zaťaženie pankreasu obmedzilo a hodnota glykovaného hemoglobínu, teda trojmesačného cukru, sa rýchlejšie normalizovala?

Pokiaľ ide o náhradné sladidlá, ktoré sú nízkokalorické (čo sú prakticky všetky), nehrozí riziko neprimeraného zvyšovania krvnej glykémie ani v kombinácii s kávou.
Debatovať možno o tom, či je káva zdraviu prospešná, pretože zdravotné benefity, ktoré sa o nej prezentujú, sú väčšinou vztiahnuté k zdravej populácii, a súčasne u jedincov s poruchami metabolizmu sa ukazuje, že jej vedľajšie účinky ovplyvňujú zdravie v oveľa väčšom rozsahu. Navyše je potrebné brať do úvahy individualitu jedinca, pretože metabolizácia kofeínu je riadená primárne genetikou, od čoho sa odvíja celkový vplyv konzumácie kávy na každého z nás. U diabetikov nie som zástancom používania náhradných sladidiel nielen z dôvodu, že sú zbytočné (= sladidlá nie sú nevyhnutné), ale aj preto, že sú vo svojom zmysle kontraproduktívne. Ak chcete robiť výnimky, používajte zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), ktorý funguje aj ako prebiotikum.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi