Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Aj bezkofeínová káva malý podiel kofeínu obsahuje (približne v množstve zodpovedajúcom 3-5 % pôvodného obsahu) - toto nie je názor, ale fakt vychádzajúci z technológií používaných na výrobu bezkofeínovej kávy. Konzumácia takej kávy závislosť na kofeíne nevyvolá, na to je jeho obsah príliš nízky.
Faktom ale je, že kofeín nie je jedinou stimulačne pôsobiacou látkou, niektoré z nich aj po procese dekofeinizácie v produkte v určitom množstve zostávajú. O vzniku určitej formy závislosti by mohla byť reč v situáciách, kedy by bol konzumovaný vysoký počet šálok takej kávy denne (napr. 10 a viac).
Dobrý deň,
guarana je taktiež vhodná pred pohybom ako káva? Zdvíha kortizol aj ako káva?
Guarana má rovnaké stimulačné účinky ako káva, pretože obsahuje kofeín. Kofeín je ale viazaný na guaranozidy, ktoré ovplyvňujú priebeh jeho metabolizácie, guaranu je preto vhodnejšie požiť s väčším časovým odstupom od záťaže, než kávu (cca 30 - 50 minút).
Účinok jednotlivých látok na metabolizmus jedinca a jeho celkové správanie sa odvíja od mnohých faktorov, jedným z nich je aj úroveň citlivosti (= spôsobu vnímania účinku látky). Pokiaľ viete, že ste viac senzitívni na stimulačné látky, je nezmysel ich používať vo vyšších množstvách a súčasne sa snažiť ich účinok zvyšovať kombináciou s ďalšími. V takýchto prípadoch by som sa celkom určite vyhýbal akýmkoľvek zdrojom kofeínu a zameral pozornosť na jeden vybraný adaptogén.
Myslite na to, že cieľom je podpora vitality a súčasne snaha sa vyhnúť predávkovaniu, ktoré sa prejavuje radom nepríjemných prejavov. Kombinácia adaptogénov a vitamínov B komplexu je bezpečná, vždy ale užívajte iba prírodné zdroje B komplexu a súčasne sa vyhýbajte ich zbytočne vysokým dávkam.
Pokiaľ ide o náhradné sladidlá, ktoré sú nízkokalorické (čo sú prakticky všetky), nehrozí riziko neprimeraného zvyšovania krvnej glykémie ani v kombinácii s kávou.
Debatovať možno o tom, či je káva zdraviu prospešná, pretože zdravotné benefity, ktoré sa o nej prezentujú, sú väčšinou vztiahnuté k zdravej populácii, a súčasne u jedincov s poruchami metabolizmu sa ukazuje, že jej vedľajšie účinky ovplyvňujú zdravie v oveľa väčšom rozsahu. Navyše je potrebné brať do úvahy individualitu jedinca, pretože metabolizácia kofeínu je riadená primárne genetikou, od čoho sa odvíja celkový vplyv konzumácie kávy na každého z nás. U diabetikov nie som zástancom používania náhradných sladidiel nielen z dôvodu, že sú zbytočné (= sladidlá nie sú nevyhnutné), ale aj preto, že sú vo svojom zmysle kontraproduktívne. Ak chcete robiť výnimky, používajte zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), ktorý funguje aj ako prebiotikum.
Čím dlhšie bylinu lúhujete, tým viac látok sa do tekutiny uvoľňuje, toto platí všeobecne. Faktom je, že s dobou lúhovania čajových listov sa do vody okrem kofeínu uvoľňujú aj triesloviny, ktoré NEneutralizujú účinky kofeínu, ale komplikujú jeho uvoľňovanie v tele. Tzn. čaj bude obsahovať veľa kofeínu i trieslovín, vďaka obsahu trieslovín sa kofeín bude vstrebávať v tráviacom trakte pomalšie, jeho účinok v tele tak bude pozvoľnejší a dlhodobejší (rádovo v hodinách). Pri príprave čaju tak záleží len na vás, aký postup budete preferovať s ohľadom na cieľ, ktorý konzumáciou čaju sledujete.
S príjmom kofeínu je to zložitejšie - jedná sa o stimulačnú látku, ktorej účinok závisí od fungovania receptorov, na ktoré sa viaže. Každý človek vykazuje inú úroveň senzitivity, u zdravých dospelých jedincov sa ako bezpečná denná dávka uvádza 300 mg (to zodpovedá 5-8 malým šálok). Problém je v tom, že nemalý podiel populácie vykazuje prejavy vedľajších účinkov kávy už u dávok okolo 50 - 80 mg, pre tieto sú potom odporúčané množstvá nedostižnou métou. U tehotných žien hrozí nebezpečenstvo zo strany zvýšených stresových prejavov dieťaťa, je bezpečnejšie sa káve v priebehu tehotenstva úplne vyhýbať (rovnako ako alkoholu).
Kofeín v čistej forme sa rýchlo metabolizuje, sú pre neho typické bežne prezentované vedľajšie účinky. Väzba na fytochemické zlúčeniny v rastlinách tieto vlastnosti zmierňuje, pri každej byline v odlišnom rozsahu. Vždy sa ale jedná o zmes, ktorá má stimulačné účinky, konzumácia takýchto produktov nie je preto vhodná pre deti. Faktom je, že v niektorých "rozvojových" krajinách majú tradície silný vplyv a nehľadia sa tak na moderné poznatky (typické je napr. žuvanie listov koky, v porovnaní s týmto je ale maca slabým odvarom). Vplyv týchto drog na detský organizmus je negatívny predovšetkým vo vzťahu k vývoju ich nervovej sústavy.
Kofeín ako priamy spaľovač tukov v podstate nefunguje, jeho vplyv je nepriamy – podporuje aktivitu autonómnej nervovej sústavy, cez ktorú dochádza k zrýchľovaniu metabolických dejov. Pokiaľ je súčasťou redukcie hmotnosti aj pohybová aktivita, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že celý proces bude prebiehať trochu rýchlejšie. V tomto smere ale nečakajte žiadne zázraky, navyše počítajte s rizikom, že kofeín nebude fungovať úplne pri každej individualite. U doplnkov stravy (spaľovača) oi kalkulujte aj s obsiahnutými dávkami kofeínu, ktoré sú v jednej dávke často mnohonásobne vyššie, než v káve, budete tak konfrontovaní s dopadmi predávkovania. Konzumácia kávy ráno nalačno nie je úplne šťastné rozhodnutie - látky vznikajúce pri prepálení môžu dráždiť sliznicu tráviaceho traktu, kofeín sa navyše rýchlo vstrebáva a zvyšuje stresové prejavy organizmu.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.