Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela som sa opýtať k tomu názoru na dobu lúhovania čaju vyššie v diskusii: "všeobecne platí, že čím dlhšia doba lúhovania, tým vyšší obsah kofeínu následne čaj obsahuje". Stretla som sa s opačným názorom pri čiernom čaji (neviem či platí aj pri zelenom) a to, že čím dlhšie sa lúhuje od 4 až do 5 min., uvoľňujú sa triesloviny, ktoré práve účinok kofeínu neutralizujú a čaj má potom účinky upokojujúce. Ako to teda prosím je? Ak chceme znížiť kofeín máme čaj lúhovať len krátko alebo naopak dlhšie 4-5 min.?
Ďakujem.
Čím dlhšie bylinu lúhujete, tým viac látok sa do tekutiny uvoľňuje, toto platí všeobecne. Faktom je, že s dobou lúhovania čajových listov sa do vody okrem kofeínu uvoľňujú aj triesloviny, ktoré NEneutralizujú účinky kofeínu, ale komplikujú jeho uvoľňovanie v tele. Tzn. čaj bude obsahovať veľa kofeínu i trieslovín, vďaka obsahu trieslovín sa kofeín bude vstrebávať v tráviacom trakte pomalšie, jeho účinok v tele tak bude pozvoľnejší a dlhodobejší (rádovo v hodinách). Pri príprave čaju tak záleží len na vás, aký postup budete preferovať s ohľadom na cieľ, ktorý konzumáciou čaju sledujete.
Témy: Kofeín Čaj Triesloviny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.