Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Vždy také, ktoré neobsahujú stimulačné látky a chuťovo nie sú zbytočne agresívne. Bežne sa preferujú harmančekové, feniklové, medovky, ovocné s nižším podielom kyselín alebo rooibos.
Toto upozornenie je všeobecné, v praxi sa vzťahuje predovšetkým v dlhodobej konzumácii silnejších výluhov, prípadne sa s týmto javom stretnete u citlivejších jedincov. Jeden šálku čaju pred spaním považujte za úplne bezpečný prístup.
Čím dlhšie bylinu lúhujete, tým viac látok sa do tekutiny uvoľňuje, toto platí všeobecne. Faktom je, že s dobou lúhovania čajových listov sa do vody okrem kofeínu uvoľňujú aj triesloviny, ktoré NEneutralizujú účinky kofeínu, ale komplikujú jeho uvoľňovanie v tele. Tzn. čaj bude obsahovať veľa kofeínu i trieslovín, vďaka obsahu trieslovín sa kofeín bude vstrebávať v tráviacom trakte pomalšie, jeho účinok v tele tak bude pozvoľnejší a dlhodobejší (rádovo v hodinách). Pri príprave čaju tak záleží len na vás, aký postup budete preferovať s ohľadom na cieľ, ktorý konzumáciou čaju sledujete.
Vitamín C je citlivý na oxidáciu, rozkladá sa tak aj pri nízkych teplotách (s rastúcimi teplotami sa ale rozklad zvyšuje). Vo vzťahu k zvýšeným teplotám je stabilný až do 190 stupňov Celzia, kedy sa jeho štruktúra rozpadá – tzn. varom samotným sa výrazne neničí, iba sa uvoľňuje do okolia. To je výhoda pri výrobe čajov, kedy za studena vylúhujete menej vitamínu C ako pri vyšších teplotách.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.