Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
ak sú malinové listy obsahujúce vit. C vhodné na čaj, tak asi robený za studena. Varom sa vit. C ničí, že?

Vitamín C je citlivý na oxidáciu, rozkladá sa tak aj pri nízkych teplotách (s rastúcimi teplotami sa ale rozklad zvyšuje). Vo vzťahu k zvýšeným teplotám je stabilný až do 190 stupňov Celzia, kedy sa jeho štruktúra rozpadá – tzn. varom samotným sa výrazne neničí, iba sa uvoľňuje do okolia. To je výhoda pri výrobe čajov, kedy za studena vylúhujete menej vitamínu C ako pri vyšších teplotách.

Témy:  Čaj 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi