Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
ak sú malinové listy obsahujúce vit. C vhodné na čaj, tak asi robený za studena. Varom sa vit. C ničí, že?
Vitamín C je citlivý na oxidáciu, rozkladá sa tak aj pri nízkych teplotách (s rastúcimi teplotami sa ale rozklad zvyšuje). Vo vzťahu k zvýšeným teplotám je stabilný až do 190 stupňov Celzia, kedy sa jeho štruktúra rozpadá – tzn. varom samotným sa výrazne neničí, iba sa uvoľňuje do okolia. To je výhoda pri výrobe čajov, kedy za studena vylúhujete menej vitamínu C ako pri vyšších teplotách.
Témy: Čaj
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.