Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Triesloviny

Triesloviny sú skupinou chemických zlúčenín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách, vrátane ovocia, zeleniny, bylín, orechov a semienok. Sú známe svojimi silnými antioxidantnými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi a podporovať celkové zdravie. Triesloviny tiež môžu pomôcť zlepšiť trávenie, podporovať zdravie srdca a ciev a môžu mať protizápalové a antibakteriálne účinky.

Hoci triesloviny majú mnoho potenciálnych zdravotných výhod, môžu tiež spôsobiť niektoré nežiaduce účinky, ak sú konzumované v nadmernom množstve. Môžu napríklad spôsobiť žalúdočné problémy, ako je nevoľnosť alebo vracanie, a môžu tiež zhoršiť symptómy žalúdočných vredov. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že vysoký príjem trieslovín môže znižovať vstrebávanie niektorých živín, ako je železo. Preto je dôležité konzumovať potraviny bohaté na triesloviny v moderovanom množstve a ako súčasť vyváženej stravy.

Dobrý deň,
chcela som sa opýtať k tomu názoru na dobu lúhovania čaju vyššie v diskusii: "všeobecne platí, že čím dlhšia doba lúhovania, tým vyšší obsah kofeínu následne čaj obsahuje". Stretla som sa s opačným názorom pri čiernom čaji (neviem či platí aj pri zelenom) a to, že čím dlhšie sa lúhuje od 4 až do 5 min., uvoľňujú sa triesloviny, ktoré práve účinok kofeínu neutralizujú a čaj má potom účinky upokojujúce. Ako to teda prosím je? Ak chceme znížiť kofeín máme čaj lúhovať len krátko alebo naopak dlhšie 4-5 min.?
Ďakujem.

Čím dlhšie bylinu lúhujete, tým viac látok sa do tekutiny uvoľňuje, toto platí všeobecne. Faktom je, že s dobou lúhovania čajových listov sa do vody okrem kofeínu uvoľňujú aj triesloviny, ktoré NEneutralizujú účinky kofeínu, ale komplikujú jeho uvoľňovanie v tele. Tzn. čaj bude obsahovať veľa kofeínu i trieslovín, vďaka obsahu trieslovín sa kofeín bude vstrebávať v tráviacom trakte pomalšie, jeho účinok v tele tak bude pozvoľnejší a dlhodobejší (rádovo v hodinách). Pri príprave čaju tak záleží len na vás, aký postup budete preferovať s ohľadom na cieľ, ktorý konzumáciou čaju sledujete.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi