Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pokiaľ ide o náhradné sladidlá, ktoré sú nízkokalorické (čo sú prakticky všetky), nehrozí riziko neprimeraného zvyšovania krvnej glykémie ani v kombinácii s kávou.
Debatovať možno o tom, či je káva zdraviu prospešná, pretože zdravotné benefity, ktoré sa o nej prezentujú, sú väčšinou vztiahnuté k zdravej populácii, a súčasne u jedincov s poruchami metabolizmu sa ukazuje, že jej vedľajšie účinky ovplyvňujú zdravie v oveľa väčšom rozsahu. Navyše je potrebné brať do úvahy individualitu jedinca, pretože metabolizácia kofeínu je riadená primárne genetikou, od čoho sa odvíja celkový vplyv konzumácie kávy na každého z nás. U diabetikov nie som zástancom používania náhradných sladidiel nielen z dôvodu, že sú zbytočné (= sladidlá nie sú nevyhnutné), ale aj preto, že sú vo svojom zmysle kontraproduktívne. Ak chcete robiť výnimky, používajte zdroje inulínu (napr. čakankový sirup), ktorý funguje aj ako prebiotikum.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.