Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Sója

Sója je rastlina z čeľade bôbovitých, ktorá je známa pre svoj vysoký obsah bielkovín a ďalších živín. Je bohatá na esenciálne aminokyseliny, ktoré telo nemôže samo vytvárať a musí ich získavať z potravy. Sója tiež obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, vrátane železa, vápnika a horčíka. Je tiež jedným z mála rastlinných zdrojov vitamínu B12, ktorý je obvykle prítomný iba v živočíšnych produktoch.

Z hľadiska zdravia je sója často doporučovaná ako súčasť vyváženej stravy. Jej konzumácia môže prispieť k prevencii niektorých typov rakoviny, srdcových chorôb a osteoporózy. Sója je tiež obľúbenou voľbou pre vegetariánov a vegánov, pretože je jedným z mála rastlinných zdrojov kompletných bielkovín. Avšak, niektoré štúdie naznačujú, že nadmerná konzumácia sóje môže mať negatívny vplyv na zdravie, vrátane možného rizika pre hormonálnu nerovnováhu. Preto je dôležité konzumovať sóju v miernych množstvách ako súčasť vyváženej stravy.

Dobrý deň,
prosím, aké doplnky stravy odporučiť žene vegetariánke na zníženie hladiny prolaktínu v krvi? Vysoká hodnota jej bola zistená z laboratórnych testov. Má veľmi nepravidelný a dlhý menštruačný cyklus, ktorý by rada zrovnala. Zatiaľ som jej odporučila drmek, macu a gingko bilobu. Je to správna voľba? Je výhodné ich kombinovať, alebo radšej užívať zvlášť? A má zmysel snažiť sa stav ovplyvniť napr. navýšením sóje v jedálničku? Veľmi ďakujem za odpoveď.

Poruchy hormonálnej regulácie sa pomocou úprav stravy a suplementácie riešia ťažko. Existujú situácie, kedy môžu výrazne pomôcť, bez zistenia príčiny problému sa ale výrazne znižuje pravdepodobnosť úspechu. Zvýšenie produkcie prolaktínu môže spôsobovať aj stres prípadne hladovanie. Často sa u vegetariánov, ktorí nesledujú nutričné hodnoty svojho jedálnička, stáva, že sú vo výraznejšom energetickom mínuse, čo môže mať súvislosť. To ale považujte za teoretickú špekuláciu, pretože na zvýšení hladiny prolaktínu sa podieľajú aj užívaná antikoncepcia, psychofarmaká, antihypertenzíva, dochádza k nej pri poruche funkcie hypofýzy alebo niektorých nádorových ochorení.
Zvýšená konzumácia sóje zvýši príjem fytoestrogénov - pokiaľ by bola príčina stavu vo zvýšenej produkcii estrogénu, môže vyšší príjem fytoestrogénov pôsobiť protiestrogénne. Na druhú stranu ale všeobecne platí, že vegetariáni majú pomerne dostatočný príjem fytoestrogénov v porovnaní so všežravou populáciou. Suplementácia drmku má zmysel, ostatnými menovanými doplnkami neublížite.

Dobrý deň,
odkedy by ste zaraďovali do detského jedálnička sóju a produkty z nej? Zaujímajú ma hlavne fermentované sójové produkty.
Ďakujem za odpoveď

Sója je špecifickou potravinou predovšetkým z dvoch dôvodov:
1. Obsahuje vysoký podiel antinutričných látok vrátane fytoestrogénov,
2. Spracováva sa do celého radu derivátov, z ktorých nemalý podiel spadá do kategórie výrazne priemyselne sprocesovaných.
Kombinácia týchto faktorov je nešťastná obzvlášť pre deti, keď vzniká otázka, či je dôležitejšie riešiť kvalitu produktov alebo početnosť konzumácie.
Výhodou fermentovaných produktov je výrazne nižší podiel antinutričných látok, na druhej strane väčšina z nich obsahuje vyššie množstvo soli.
Pokiaľ budete voliť nesolené produkty (múka, tofu, nápoje, jogurty...), pracujte so sójou ako s ostatnými strukovinami (tzn. zaraďte ju do nákupného košíka ako jedného zo zástupcov strukovín od jedného roku veku). V prípade solených potravín (ochutený tempeh, miso, omáčky...) buďte opatrní – kvalitatívne sú síce zaujímavé, zvyšovanie príjmu soli je ale u detí zdravotne rizikové.

Dobrý deň,
narazila som na diskusiu, z ktorej vyplynulo, že väčšina proteínov pre BCAA sa vyrába zo sóje. V lekcii píšete, že sója nie je veľmi bohatá na BCAA, ale zase je jej výhoda nízka cena. Žila som v domnení, že sa väčšina BCAA vyráza z mlieka, resp. srvátky. Ako to vidíte vy, ako človek, ktorý sa v doplnkoch stravy pohyboval/pohybuje.
Ďakujem veľmi

BCAA sa na komerčné účely syntetizujú, čo je pojem vzťahujúci sa k získavaniu AMK fermentačnou aktivitou niektorých mikroorganizmov na organických substrátoch, kde najčastejším je práve sója. Nie je to jediná možnosť, ako tieto AMK vyrábať, výrobcovia ale v prevažnej väčšine prípadov volia postupy, ktoré sú finančne najvýhodnejšie, čo je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentrácii požadovaných zložiek v pôvodnej surovine, dôležitá je "výťažnosť".

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom bielkovín v zelených potravinách. Nikdy som nepočul, že by zelené rastliny mali plnohodnotné bielkoviny. Vždy som to čítal iba o sóje av podstate konope. Naozaj majú plnohodnotné spektrum?
Vďaka

Aminokyselinová plnohodnotnosť bielkovín u rastlinných zdrojov je citovaná u sóje, quinoi, konopných semien, chlorelly a spiruliny. Ak opomenieme riasy, ktoré tvoria nemalú súčasť kategórie zelených potravín, blíži sa AMK spektrum pri produktoch z výhonkov teoreticky prezentovanej plnohodnotnosti. Tu je ale potrebné rozlišovať, v akej fáze rastu rastlinu jej výrobca spracováva – od začiatku procesu klíčenia cez jednotlivé vývojové fázy rastliny sa pomerne dynamicky mení nielen podiel makrozložiek (teda aj percentuálne zastúpenie bielkovín), ale aj množstvo jednotlivých aminokyselín. Na rozdiel od rias, kde sú zastúpenie a štruktúra makrozložiek pomerne konštantná, je proteínový profil ostatných zelených potravín premenlivý – všeobecne ale môžeme tvrdiť, že kategória zelených potravín poskytuje plnohodnotné bielkoviny.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi