Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
narazila som na diskusiu, z ktorej vyplynulo, že väčšina proteínov pre BCAA sa vyrába zo sóje. V lekcii píšete, že sója nie je veľmi bohatá na BCAA, ale zase je jej výhoda nízka cena. Žila som v domnení, že sa väčšina BCAA vyráza z mlieka, resp. srvátky. Ako to vidíte vy, ako človek, ktorý sa v doplnkoch stravy pohyboval/pohybuje.
Ďakujem veľmi
BCAA sa na komerčné účely syntetizujú, čo je pojem vzťahujúci sa k získavaniu AMK fermentačnou aktivitou niektorých mikroorganizmov na organických substrátoch, kde najčastejším je práve sója. Nie je to jediná možnosť, ako tieto AMK vyrábať, výrobcovia ale v prevažnej väčšine prípadov volia postupy, ktoré sú finančne najvýhodnejšie, čo je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentrácii požadovaných zložiek v pôvodnej surovine, dôležitá je "výťažnosť".
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.