Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
BCAA sa na komerčné účely syntetizujú, čo je pojem vzťahujúci sa k získavaniu AMK fermentačnou aktivitou niektorých mikroorganizmov na organických substrátoch, kde najčastejším je práve sója. Nie je to jediná možnosť, ako tieto AMK vyrábať, výrobcovia ale v prevažnej väčšine prípadov volia postupy, ktoré sú finančne najvýhodnejšie, čo je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentrácii požadovaných zložiek v pôvodnej surovine, dôležitá je "výťažnosť".
V kontexte s otázkou vzniká predovšetkým otázka, ako vnímať význam pojmu "dostatok". U nešportujúcej populácie by s BCAA nemal byť problém, niektoré rastliny ich zastupujú v relatívnom dostatku (napr. ryža je významným zdrojom). U vegánsky sa stravujúcich športovcov (obzvlášť silového rázu) je vhodná podporná suplementácia - v dnešnej dobe sa vyrábajú ryžové proteínové koncentráty vo vysokej kvalite (so zaujímavým obsahom BCAA), v prípade potreby je možné zvoliť aj čisté aminokyselinové prípravky, ktoré sú rastlinného pôvodu sa fermentačnou činnosťou mikroorganizmov).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.