Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
mám otázku ohľadom bielkovín v zelených potravinách. Nikdy som nepočul, že by zelené rastliny mali plnohodnotné bielkoviny. Vždy som to čítal iba o sóje av podstate konope. Naozaj majú plnohodnotné spektrum?
Vďaka
Aminokyselinová plnohodnotnosť bielkovín u rastlinných zdrojov je citovaná u sóje, quinoi, konopných semien, chlorelly a spiruliny. Ak opomenieme riasy, ktoré tvoria nemalú súčasť kategórie zelených potravín, blíži sa AMK spektrum pri produktoch z výhonkov teoreticky prezentovanej plnohodnotnosti. Tu je ale potrebné rozlišovať, v akej fáze rastu rastlinu jej výrobca spracováva – od začiatku procesu klíčenia cez jednotlivé vývojové fázy rastliny sa pomerne dynamicky mení nielen podiel makrozložiek (teda aj percentuálne zastúpenie bielkovín), ale aj množstvo jednotlivých aminokyselín. Na rozdiel od rias, kde sú zastúpenie a štruktúra makrozložiek pomerne konštantná, je proteínový profil ostatných zelených potravín premenlivý – všeobecne ale môžeme tvrdiť, že kategória zelených potravín poskytuje plnohodnotné bielkoviny.
Témy: Zelené potraviny Bielkoviny Sója
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.