Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Zelené potraviny

Zelené potraviny sú označenie pre potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a sú tak zdravé pre naše telo. Tento termín sa obvykle vzťahuje na zelenú zeleninu, ako je špenát, brokolica, avokádo, zelený hrášok, zelenej papriky, kivi a mnoho ďalších. Tieto potraviny sú známe svojimi výživovými hodnotami a prínosmi pre zdravie, ako je podpora imunitného systému, zlepšenie trávenia a zníženie rizika vzniku chronických ochorení.

Zelené potraviny sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravie čriev. Mnoho zelených potravín obsahuje aj zdravé tuky, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a mozgu. Navyše, zelené potraviny sú všeobecne nízkokalorické a môžu pomôcť pri chudnutí. Ich vysoký obsah vody a vlákniny môže pomôcť zvyšovať pocit sýtosti a znižovať príjem kalórií.

Dobry den,
je vhodne uzivanie zelenych potravin pri autoimunitnych chorobach,konkretne u roztrusenej sklerozy? Internet je plny velmi protichodnych nazorov,polovica ludi tvrdi ze v tom pripade je doslova neziaduce podporovat imunitu,druha polovica ze imunita u tychto pacientov je prave oslabena (v nerovnovahe) a tieto potraviny vyznam maju.
Dakujem za odpoved.

Na túto tému nie je u odbornej verejnosti zjednotený názor. Pokiaľ by som mal prezentovať svoj, tak tieto výrobky v základných dávkach by som sa nebál v týchto situáciách odporúčať, pretože vykazujú protizápalové účinky a roztrúsená skleróza je sprevádzaná prozápalovými procesmi. S ohľadom na fakt, že niektoré riasy obsahujú špecifické imunomodulačné látky, je rozumné zbytočne nezvyšovať dávkovanie, môže to byť kontraproduktívne.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom bielkovín v zelených potravinách. Nikdy som nepočul, že by zelené rastliny mali plnohodnotné bielkoviny. Vždy som to čítal iba o sóje av podstate konope. Naozaj majú plnohodnotné spektrum?
Vďaka

Aminokyselinová plnohodnotnosť bielkovín u rastlinných zdrojov je citovaná u sóje, quinoi, konopných semien, chlorelly a spiruliny. Ak opomenieme riasy, ktoré tvoria nemalú súčasť kategórie zelených potravín, blíži sa AMK spektrum pri produktoch z výhonkov teoreticky prezentovanej plnohodnotnosti. Tu je ale potrebné rozlišovať, v akej fáze rastu rastlinu jej výrobca spracováva – od začiatku procesu klíčenia cez jednotlivé vývojové fázy rastliny sa pomerne dynamicky mení nielen podiel makrozložiek (teda aj percentuálne zastúpenie bielkovín), ale aj množstvo jednotlivých aminokyselín. Na rozdiel od rias, kde sú zastúpenie a štruktúra makrozložiek pomerne konštantná, je proteínový profil ostatných zelených potravín premenlivý – všeobecne ale môžeme tvrdiť, že kategória zelených potravín poskytuje plnohodnotné bielkoviny.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi