Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
odkedy by ste zaraďovali do detského jedálnička sóju a produkty z nej? Zaujímajú ma hlavne fermentované sójové produkty.
Ďakujem za odpoveď

Sója je špecifickou potravinou predovšetkým z dvoch dôvodov:
1. Obsahuje vysoký podiel antinutričných látok vrátane fytoestrogénov,
2. Spracováva sa do celého radu derivátov, z ktorých nemalý podiel spadá do kategórie výrazne priemyselne sprocesovaných.
Kombinácia týchto faktorov je nešťastná obzvlášť pre deti, keď vzniká otázka, či je dôležitejšie riešiť kvalitu produktov alebo početnosť konzumácie.
Výhodou fermentovaných produktov je výrazne nižší podiel antinutričných látok, na druhej strane väčšina z nich obsahuje vyššie množstvo soli.
Pokiaľ budete voliť nesolené produkty (múka, tofu, nápoje, jogurty...), pracujte so sójou ako s ostatnými strukovinami (tzn. zaraďte ju do nákupného košíka ako jedného zo zástupcov strukovín od jedného roku veku). V prípade solených potravín (ochutený tempeh, miso, omáčky...) buďte opatrní – kvalitatívne sú síce zaujímavé, zvyšovanie príjmu soli je ale u detí zdravotne rizikové.

Témy:  Sója 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi