Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý sa vyrába z čierneho alebo zeleného čaju, cukru a symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek, známej ako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Tento nápoj je známy pre svoje potenciálne zdravotné prínosy, ktoré sú často pripisované jeho bohatému obsahu probiotík, enzýmov, vitamínov, antioxidantov a organických kyselín.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či je vhodné piť kombuchu v tehotenstve, prípadne aj počas dojčenia? Kombuchu sme začali robiť doma, ale raz som objednala kúpenú a bolo na nej napísané – obsah alkoholu asi 1,2 % a nevhodné užívať pre deti, tehotné a dojčiace. Veľmi ďakujem

Táto informácia je zo zákona povinná práve kvôli alkoholu. Pri fermentovaných nápojoch dochádza k tvorbe etanolu, ktorý vytvárajú kvasinky alkoholovým kvasením zo sacharidov. V podstate aj nealkoholické pivo obsahuje určité minimum alkoholu (väčšinou okolo 0,5 %). Je tak otázkou, koľko alkoholu sa vám podarí „vyrobiť“ v domácich podmienkach u kombuchy, a súčasne či budete ochotná konzumovať alkohol v priebehu tehotenstva (všeobecne platí, že tehotné ženy by sa alkoholu mali vyhýbať).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi