Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý sa vyrába z čierneho alebo zeleného čaju, cukru a symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek, známej ako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Tento nápoj je známy pre svoje potenciálne zdravotné prínosy, ktoré sú často pripisované jeho bohatému obsahu probiotík, enzýmov, vitamínov, antioxidantov a organických kyselín.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či je vhodné piť kombuchu v tehotenstve, prípadne aj počas dojčenia? Kombuchu sme začali robiť doma, ale raz som objednala kúpenú a bolo na nej napísané – obsah alkoholu asi 1,2 % a nevhodné užívať pre deti, tehotné a dojčiace. Veľmi ďakujem

Táto informácia je zo zákona povinná práve kvôli alkoholu. Pri fermentovaných nápojoch dochádza k tvorbe etanolu, ktorý vytvárajú kvasinky alkoholovým kvasením zo sacharidov. V podstate aj nealkoholické pivo obsahuje určité minimum alkoholu (väčšinou okolo 0,5 %). Je tak otázkou, koľko alkoholu sa vám podarí „vyrobiť“ v domácich podmienkach u kombuchy, a súčasne či budete ochotná konzumovať alkohol v priebehu tehotenstva (všeobecne platí, že tehotné ženy by sa alkoholu mali vyhýbať).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi