Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pokiaľ je daný výrobok len pasterizovaný a neobsahuje žiadne konzervačné látky, tak sa jedná o zmysluplnú potravinu. Mikrobiotická aktivita je síce potlačená, výrobok ale prešiel fermentáciou, čo je kľúčové. Pri výrobe pickles treba experimentovať, v podstate sa jedná viac o umenie ako vedu, pretože základ je jasný - nádoba, strúhadlo, zelenina, soľ. Výsledok v oblasti chuťovej atraktivity sa odvíja od čerstvosti zeleniny, zastúpených druhov zeleniny (koreňová vs. listová - chuť veľmi závisí od množstva vody, je výhodnejšie používať aj koreňové druhy, ktoré obsahujú vyšší podiel vody), množstvo soli, spôsobu kompresie v nádobe, teplote skladovanie. Fermentované potraviny s ohľadom na ich výhody by mali byť neoddeliteľnou súčasťou jedálnička, a to najlepšie každý deň. S ohľadom na obsah soli v pickles postačia menšie dávky, kľúčová je ale pravidelnosť.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.