Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Tehotenstvo

Tehotenstvo je obdobie, keď žena nosí v tele jedno alebo viac vývojových štádií potomkov, obvykle od doby počatia až do pôrodu. Toto obdobie je pre ženu veľmi náročné, ako fyzicky, tak psychicky. Z hľadiska zdravia je dôležité pravidelné sledovanie a kontrola u lekára, ktorý môže včas odhaliť prípadné komplikácie. Tehotenstvo môže byť sprevádzané rôznymi ťažkosťami ako je nevoľnosť, zápcha, bolesti chrbta, únava, zmeny nálad a ďalšie.

Z hľadiska výživy je tehotenstvo obdobím, kedy by mala žena dbať na vyváženú a zdravú stravu bohatú na vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné na správny vývoj plodu. Je dôležité dodržiavať pitný režim a obmedziť konzumáciu alkoholu a kofeínu. Žena by mala tiež zvýšiť príjem bielkovín, vápnika a železa. Výživa by mala byť pestrá a obsahovať dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, mliečnych výrobkov a kvalitných bielkovín.

Dobrý deň, pán Jelinek,
môže žena v tehotenstve piť zelený čaj alebo je to rovnaké ako s kávou z dôvodu obsahu teínu?
Niekde som čítala, že možno stravou matky pred otehotnením ovplyvniť pohlavie budúceho dieťaťa, ako sa na to pozeráte vy?
Pekný deň a ďakujem.

Počas tehotenstva je vždy vhodné obmedziť príjem kofeínu, to platí všeobecne. Zelený čaj je zdrojom tejto látky, takže odporúčania smerujú ku kontrole množstva aj tejto tekutiny. V porovnaní s čiernym čajom ale zelený obsahuje kofeínu menej, navyše sú benefitom antioxidačné látky, takže nie je nutné zelený čaj vyraďovať zo zoznamu potravín.
Čo sa týka ovplyvnenia pohlavia dieťaťa stravou matky pred otehotnením, neexistuje žiadny vedecký dôkaz, ktorý by to potvrdil. Pohlavie dieťaťa je určené geneticky a je náhodné. Existuje ale množstvo výskumov, ktoré poukazujú na vzťahy a súvislosti s vplyvmi vonkajšieho prostredia vrátane kvality stravovania (obsah energie, zastúpenie živín...), tieto ale nie sú preukázateľné.

Dobrý deň,
chcela som sa opýtať na bezpečnom množstve kofeínu v tehotenstve? Dočítala som sa, že sa udáva 200 mg kofeínu. Už nejaký určitý čas pijem zelený čaj Matcha. Teraz som v 1. trimestri a zvažujem či môžem piť bez obáv svoju šálku čaju (2g Matcha) denne.
Ďakujem veľmi za radu.

S príjmom kofeínu je to zložitejšie - jedná sa o stimulačnú látku, ktorej účinok závisí od fungovania receptorov, na ktoré sa viaže. Každý človek vykazuje inú úroveň senzitivity, u zdravých dospelých jedincov sa ako bezpečná denná dávka uvádza 300 mg (to zodpovedá 5-8 malým šálok). Problém je v tom, že nemalý podiel populácie vykazuje prejavy vedľajších účinkov kávy už u dávok okolo 50 - 80 mg, pre tieto sú potom odporúčané množstvá nedostižnou métou. U tehotných žien hrozí nebezpečenstvo zo strany zvýšených stresových prejavov dieťaťa, je bezpečnejšie sa káve v priebehu tehotenstva úplne vyhýbať (rovnako ako alkoholu).

Dobrý deň, pán Jelinek,
chcem sa opýtať ohľadne vitamínu A v tehotenstve. Čítala som knihu od Sally Fallon - Nourishing Traditions, Book of Baby and Child Care a tá pravá štúdia o škodlivosti vitamínu A vyvracia. Naopak varuje pred nedostatkom tohoto vitaminu - muze vest vo vyvojovom vadem plodu, k potratu. Autorka doporucuje konzumaciu jater, rybieho tuku pre optimalny vyvoj plodu. Zajimalo by me, kde je pravda, pripadne na zaklade, ktore studie se vitamin A dle vas neodporucuje. Pre plnosť uvadim info z knihy. Moc dekuji. zde je citace z knihy: VITAMÍN A A VÝVOJ FETÁLU Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a ďalšie vládne agentúry varujú tehotné ženy, aby sa vyhýbali potravinám, ako je pečeň a olej z tresčej pečene, a tvrdia, že príliš veľa vitamínu A z týchto potravín môže spôsobiť vrodené chyby . Tvrdenie, že príjem vitamínu A nad 10 000 IU denne môže zvýšiť riziko vrodených chýb, možno vysledovať už v práci z roku 1995, ktorú zverejnila skupina výskumníkov z Bostonskej univerzity. Vedci sledovali takmer dvadsaťtritisíc žien v priebehu ich tehotenstiev a zistili, že ženám, ktoré počas prvého trimestra konzumovali viac ako 10 000 IU vitamínu A, sa narodili potomkovia s väčším rizikom určitých typov vrodených chýb. Štúdia však mala niekoľko vážnych nedostatkov. Väčšina vitamínu A pochádza z mltivitamínov. Autori nerozlišovali medzi rôznymi zdrojmi potravy – a väčšina „potravinového“ vitamínu A pochádza z obohatených raňajkových cereálií – takže príčinou vrodených chýb mohlo byť niečo iné v multivitamínoch alebo v cereáliách. Tri skupiny expertov napísali do časopisu a spochybňovali autorov klasifikáciu typov defektov. Najdôležitejšie je, že autori mohli podceniť mieru určitých typov vrodených chýb v skupine s nízkym príjmom vitamínu A. Miera celkových vrodených chýb medzi dvadsiatimi tisíckami žien konzumujúcich menej ako 10 000 IU bola len 1,5 percenta; naopak, všeobecne akceptovaná miera pozadia je 3-4 percentá. Miera defektov medzi 3000 ženami, ktoré konzumovali viac ako 10 000 IU vitamínu A, bola 3 percentá – na spodnej hranici normy. Najzávažnejšou výhradou voči tejto štúdii je skutočnosť, že je v rozpore so všetkými ostatnými dôkazmi. Napríklad štúdia z roku 1990 vykonaná v Španielsku zistila, že medzi dvadsiatimi piatimi tisíckami pôrodov dávky vitamínu A nad 40 000 IU denne niesli 2,7-krát vyššie riziko vrodených chýb, ale dávky vitamínu A až 20 000 IU alebo medzi 20 000 a 40 000 IU obe niesli o 50 percent nižšie riziko vrodených chýb v porovnaní so žiadnou suplementáciou. Štúdia z roku 1996, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 500 000 narodených detí, zistila, že deti žien, ktoré suplementovali aspoň 10 000 IU vitamínu A okrem multivitamínu, mali nižšie riziko vrodených chýb ako deti, ktoré nedokrmovali, hoci asociácia nemohla odlíšiť od účinkov náhody. Štúdia z roku 1997 na pätnástich stovkách pôrodov nezistila žiadny vzťah medzi vrodenými chybami a užívaním doplnkov vitamínu A, obohatených raňajkových cereálií, mäsa z orgánov alebo pečene. Prospektívna štúdia z roku 1999 na tristojedenástich matkách, ktoré konzumovali 10 000 až 300 000 IU vitamínu A v prvom trimestri, a na podobne veľkej skupine, ktorá vitamín A nesuplementovala, nenašla žiadne dôkazy o zvýšenom riziku veľkých malformácií so zvyšujúcou sa dávkou. Stredná dávka bola 50 000 IU. Suplementovaná skupina ako celok mala o 50 percent nižšie riziko veľkých malformácií ako tí, ktorí nedokrmovali, a u potomkov narodených matkám konzumujúcim viac ako 50 000 IU sa nevyskytli žiadne veľké malformácie. Prevaha dôkazov jednoznačne podporuje názor, že 20 000 IU doplnkového vitamínu A denne počas tehotenstva je bezpečné a môže dokonca znížiť riziko vrodených chýb.

Problematika odporúčaných denných dávok (= referenčných hodnôt príjmu) je trochu nešťastná, pretože je vzťahovaná k spriemerovanej populácii, čím odsúva bokom požiadavky jedinca ako metabolickej individuality. Výsledkom v praxi sú potom situácie, keď každá štúdia preukazuje trochu niečo iné a tieto rozpory sú vo svojom význame navyše zväčšované odlišnými interpretáciami. Pri takýchto štúdiách treba navyše rozlišovať aj situácie, kedy sa hodnotí presne definovaný príjem danej látky (čo je možné realizovať iba prostredníctvom užívania doplnkov stravy), alebo sa sleduje podiel živín v strave, kde nie je možné definovať konkrétne hodnoty, pretože nikdy nevieme, aké množstvo sledovanej látky sa v potravinách nachádza (vždy môžeme hodnotiť iba nejaký priemer, ktorý je navyše silne orientačný). U vitamínu A osobne nevidím problém v jeho predávkovaní v zmysle negatívnych dopadov na zdravie (takéto situácie sú pomerne vzácne a prakticky takmer vždy sa vzťahujú k nevhodnej manipulácii s doplnkami stravy), jeho vyššie dávky v priebehu tehotenstva sa ale zrejme podieľajú na raste plodu (rodia sa väčšie deti, čo je z pochopiteľných dôvodov zdrojom pôrodných komplikácií). Aj túto informáciu ale môžeme rozporovať, pretože sa ukazuje, že za týmto dopadom môžu stáť aj vyššie dávky ostatných mikroživín, čo je všeobecne problém používania predovšetkým multivitamínov. Faktom je, že v posledných dvoch dekádach sa výrobcovia suplementov riadia nariadením legislatívy, ktorá je presvedčená, že vyššie dávky vitamínu A v priebehu tehotenstva sú rizikové, a toto zakotvila do zdravotných tvrdení, ktoré u doplnkov stravy môžu/musia byť prezentované. Z hľadiska princípov vývoja je jasné, že sa budú priebežne objavovať názory postavené na nových štúdiách, všeobecne ale platí, že na legislatívnej úrovni vždy trvá dlhšiu dobu, než dôjde k akejkoľvek (výraznejšej) zmene – obzvlášť ak sa jedná o situácie, ktoré majú spojitosť so zdravím populácie.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi