Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Kvasenie

Kvasenie je proces, pri ktorom mikroorganizmy (baktérie, kvasinky) rozkladajú zložky potravín (predovšetkým cukry) a vytvárajú iné produkty, ako je alkohol, kyseliny a plyny. Tento proces sa využíva pri výrobe mnohých potravín a nápojov – piva, vína, chleba, jogurtu, kefíru, kimchi a ďalších. Kvasené potraviny sú známe svojim jedinečným chuťami a textúrami, ktoré sú výsledkom biochemických reakcií počas kvasenia.
Sú bohaté na probiotiká, čo sú živé mikroorganizmy, ktoré môžu prispieť k lepšiemu zdraviu čriev a celkovému zdraviu. Probiotiká môžu pomôcť zlepšiť trávenie, podporovať imunitný systém a dokonca znížiť riziko niektorých ochorení. Kvasené potraviny sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínov skupiny B a K, vápnika, draslíka a železa. Navyše kvasenie môže zvýšiť biologickú dostupnosť niektorých živín v potravinách. Proces kvasenia o. i. znížuje obsah niektorých antinutrientov v potravinách, ktoré zhoršujú vstrebávanie niektorých minerálov.

Dobrý deň,
aký máte názor na burčiak? Je naozaj taký zdravý, ako sa o ňom často tvrdí? A ako veľmi sa menia jeho účinky na telo s ohľadom na dĺžku kvasenia? Ďakujem.

S dĺžkou kvasenia sa zvyšuje obsah alkoholu a mení sa nutričné zloženie (predovšetkým sa znižuje množstvo cukrov). Najväčším prínosom burčiaku je obsah kvasníc produkujúcich vitamíny B komplexu, v primeranom množstve tak konzumácia tohto nápoja má pozitívny vplyv na správanie črevného mikrobiomu. V neprimeranom množstve sa potom odmení presne opačnými účinkami :-)

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi